Ο άθεος φοιτητής

Πριν από αρκετά χρόνια με πλησίασε κάποιος νεαρός φοιτητής. Με πολλή διστακτικότητα, άλλα και με την ένταση του απαιτητικού αναζητητή, μού δήλωσε ότι είναι άθεος, που όμως θα ήθελε πολύ να πιστέψει, άλλα δεν μπορούσε. Χρόνια προσπαθούσε και αναζητούσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συνομίλησε με καθηγητές και μορφωμένους. Άλλα δεν ικανοποιήθηκε η δίψα του για κάτι σοβαρό. Άκουσε για μένα και αποφάσισε να μοιρασθεί μαζί μου την υπαρξιακή ανάγκη του. Μού ζήτησε μια επιστημονική απόδειξη περί υπάρξεως Θεού.

Sunset at Mount Athos by Makednos

Ξέρεις ολοκληρώματα ή διαφορικές εξισώσεις; τον ρώτησα. Δυστυχώς όχι, μού άπαντα.Είμαι της Φιλοσοφικής. Κρίμα! διότι ήξερα μία τέτοια απόδειξη, είπα εμφανώς αστειευόμενος. Ένιωσε αμήχανα και κάπου σιώπησε για λίγο. Κοίταξε, του λέω. Συγγνώμη που σε πείραξα λιγάκι. Άλλα ο Θεός δεν είναι εξίσωση, ούτε μαθηματική απόδειξη. Αν ήταν κάτι τέτοιο, τότε όλοι οι μορφωμένοι θα τον πίστευαν. Να ξέρεις, αλλιώς προσεγγίζεται ο Θεός. Έχεις πάει ποτέ στο Άγιον Όρος; Έχεις ποτέ συναντήσει κανέναν ασκητή; Όχι, πάτερ, αλλά σκέπτομαι να πάω, έχω ακούσει τόσα. πολλά.. Αν μού πείτε, μπορώ να πάω και αύριο. Ξέρετε κανέναν μορφωμένο να πάω να τον συναντήσω;

-Τι προτιμάς; Μορφωμένο που μπορεί να σε ζαλίσει ή άγιο που μπορεί να σε ξυπνήσει;

-Προτιμώ τον μορφωμένο. Τους φοβάμαι τους αγίους.

-Η πίστη είναι υπόθεση της καρδιάς. Για δοκίμασε με κανέναν άγιο. Πώς σε λένε; ρωτώ. Γαβριήλ, μου άπαντα.

Τον έστειλα σε έναν ασκητή. Του περιέγραψα τον τρόπο προσβάσεως και του έδωσα τις δέουσες οδηγίες. Κάναμε κι ένα σχεδιάγραμμα. Θα πας, του είπα, και θα ρωτήσεις το ίδιο πράγμα. Είμαι άθεος, θα του πεις, και θέλω να πιστεύσω. Θέλω μια απόδειξη περί υπάρξεως Θεού. Φοβάμαι, ντρέπομαι, μου άπαντα. Γιατί ντρέπεσαι και φοβάσαι τον άγιο και δεν ντρέπεσαι και φοβάσαι έμενα; ρωτώ. Πήγαινε απλά και ζήτα το ίδιο πράγμα.

Σε λίγες μέρες, πήγε και βρήκε τον ασκητή να συζητάει με κάποιον νέο στην αυλή του. Στην απέναντι μεριά περίμεναν άλλοι τέσσερις καθισμένοι σε κάτι κούτσουρα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γαβριήλ βρήκε δειλά την θέση του. Δεν πέρασαν περισσότερα από δέκα λεπτά και η συνομιλία του Γέροντα με τον νεαρό τελείωσε.

Τι γίνεστε, παιδία; ρωτάει. Έχετε πάρει κανένα λουκουμάκι; Έχετε πιει λίγο νεράκι; Ευχαριστούμε, Γέροντα, απήντησαν, με συμβατική κοσμική ευγένεια. Έλα εδώ, λέει απευθυνόμενος στον Γαβριήλ, ξεχωρίζοντας τον από τους υπόλοιπους. θα φέρω εγώ το νερό, πάρε εσύ το κουτί αυτό με τα λουκούμια. και έλα πιο κοντά να σού πω ένα μυστικό: Καλά να είναι κανείς άθεος, άλλα να έχει όνομα αγγέλου και να είναι άθεος; Αυτό πρώτη φορά μου συμβαίνει.

Ο φίλος μας κόντεψε να πάθει έμφραγμα από τον αποκαλυπτικό αιφνιδιασμό. Πού εγνώρισε το όνομα του; Ποιος του αποκάλυψε το πρόβλημα του; Τι, τελικά, ήθελε να του πει ο γέροντας;

-Πάτερ, μπορώ να σας μιλήσω λίγο; Μόλις που μπόρεσε να ψελλίσει. Κοίταξε, τώρα σουρουπώνει, πάρε το λουκούμι, πιες και λίγο νεράκι και πήγαινε στο πιο κοντινό μοναστήρι να διανυκτερεύσεις. Πάτερ μου, θέλω να μιλήσουμε, δεν γίνεται; Τι να πούμε, ρε παλληκάρι; Για ποιόν λόγο ήλθες;

Στο ερώτημα αυτό ένιωσα αμέσως να ανοίγει η αναπνοή μου, αφηγείται. Η καρδιά μου να πλημμυρίζει από πίστη. Ο μέσα μου κόσμος να θερμαίνεται. Οι απορίες να λύνονται χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, δίχως καμία συζήτηση, χωρίς την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης απάντησης. Γκρεμίσθηκαν μέσα μου αυτομάτως όλα τα αν, τα γιατί, τα μήπως και έμεινε μόνον το πώς και το Τι από δω κι εμπρός.

Ό,τι δεν του έδωσε η σκέψη των μορφωμένων, του το χάρισε ο ευγενικός υπαινιγμός ενός άγιου, αποφοίτου μόλις της τέταρτης τάξης του δημοτικού. Οι άγιοι είναι πολύ διακριτικοί. Σού κάνουν την εγχείρηση χωρίς αναισθησία και δεν πονάς. Σου κάνουν την μεταμόσχευση χωρίς να σού ανοίξουν την κοιλιά. Σε ανεβάζουν σε δυσπρόσιτες κορυφές δίχως τις σκάλες της κοσμικής λογικής. Σου φυτεύουν την πίστη στην καρδιά, χωρίς να σού κουράσουν το μυαλό.

Απόσπασμα από το βιβλίο “φωνή αύρας λεπτής”
 του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος


Στην ίδια κατηγορία:Σχετικά άρθρα:

10 απαντήσεις

 • avatar kasos
  • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
  5.01.2012 στις 09:02

  >>Καλά να είναι κανείς άθεος, άλλα να έχει όνομα αγγέλου και να είναι
  >>άθεος;

  Συγκινητικό!

  Πολύ ωφέλιμο κείμενο, ευχαριστούμε!

 • avatar SEA_in_Vein
  • μέλος ΧΦΔ •
  5.01.2012 στις 13:22

  …Τόσο απλά!
  Η διάθεση του φοιτητή αρκούσε για να τον κάνει να πιστέψει!Κι από εκεί και πέρα…ανέλαβε Εκείνος!

  Πόσοι φοιτητές -και μη- γύρω μας δηλώνουν άθεοι;
  Ας προσευχόμαστε για τις ψυχές τους κι ας προσπαθούμε με το παράδειγμά μας, με τις εξορμήσεις μας, με ό,τι διαθέτει ο καθένας να τους κάνουμε να πάρουν έστω μια μικρή γεύση από την ατέλειωτη χαρά που νιώθουμε και πηγάζει από Εκείνον!

  Καλή κι Ευλογημένη Χρονιά με μόνιμο συνοδοιπόρο Εκείνον!

 • avatar Αλχημιστής
  • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
  5.01.2012 στις 23:41

  Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι μεσολάβησε… εντάξει, παίζει ρόλο η διάθεση, αλλά από ‘κει και πέρα τι; Αν ήταν μόνο η διάθεση που μετρούσε, θα ήταν εξ αρχής πιστός κι όχι άθεος… άρα;

  • avatar kasos
   • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
   9.01.2012 στις 08:14

   Επέτρεψέ μου να διαφωνίσω. Ο Απ. Παύλος στα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν διώκτης του Χριστιανισμού, είχε καλή διάθεση αλλά θεωρούσε εκείνο που έκανε ως σωστό. Όταν αργότερα τον κάλεσε ο Χριστός άλλαξε εντελώς στάση ζωής, έγινε Απόστολος των εθνών.

 • avatar otis

  Διάθεση καλή συναντά κανείς στη πλειονότητα των ανθρώπων, πίστη όμως, ορθή, όχι. Άρα το πρώτο δεν είναι ικανό, δεν αρκεί για να οδηγήσει στο δεύτερο.
  Αναρωτιέμαι ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, εάν δεν του έλεγε τίποτα ο ασκητής.
  Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

 • avatar Jimmy Page

  Αν το καλοσκεφτείτε τίποτα από όσα λέει το Ευαγγέλιο δεν είναι παράλογο, απλά έτσι το βλέπουμε από την πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν…

 • avatar artist

  Του εκανε μεταμοσχευση χωρίς να του ανοιξει την κοιλια.Τρομερη ατακα.Ποσοι απο εμας μετα απο μια συνομιλια με ενα Ασκητη δεν αισθανομαστε οτι αλλαξαμε κατα πολυ προς το καλυτερο.Δυστυχώς. ομως οι αθεοι φοιτητες ειναι πολλοι

  • avatar Αρτέμιος
   • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
   31.01.2013 στις 13:03

   Δυστυχώς??Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι ασυμβίβαστοι(!)και εκτός της εκκλησίας,σαν τον συγκεκριμένο φοιτητή (και τόσους άλλους άθεους) και εντός της εκκλησίας σαν τον Σεβασμιώτατο και τον ασκητή!Δυστυχώς που δεν έχουμε κι εμείς αυτήν την αγιότητα έτσι ώστε να εμπνεύσουμε τον κόσμο,να του λύσουμε τις απορίες χωρίς λογικά επιχειρήματα.Δυστυχώς που πολλές φορές αρκούμαστε στο λίγο μας.Λέει ο Σεβασμιώτατος σε μια συνέντευξη ότι δεν Τον ψάχνουν μόνο οι “άσχετοι” “…κι εμείς Τον ψάχνουμε διότι υπάρχει από το πολύ το περισσότερο!…!”.Γράφουν στους τοίχους οι αναρχικοί “Τίποτα λιγότερο από τα πάντα”,νομίζω θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι αυτός τους ο πόθος μόνο μέσα στην εκκλησία μπορεί να πληρωθεί!Αλλά ας μην ξεχνάμε κι εμείς ότι δικός μας στόχος είναι η συνεχής αύξηση της μετοχής μας στην κοινωνία με το Πρόσωπο Του!

 • avatar artist

  Πριν απο δυο μηνες μελετουσα ενα τρομερο διηγημα του αρχιμανδριτη Ν.Αντωνοπουλου:”Συνοδοιπορια με τον Αγιο Λουκα”,τομος Α.Σε καποιο σημειο ο Αγιος Λουκας-Αρχιεπισκοπος Κριμαιας βρισκεται κατηγορουμενος στο δικαστηριο και ο εισαγγελεας,ο οποιος ειναι αθεος,προσπαθωντας να ταπεινωσει τον αρχιεπισκοπο του θετει την εξης ερωτηση:”Πειτε μας παπα και καθηγητα Γιασενεσκι-Βοϊνο.Πως πιστευετε στο Θεο χωρις να τον εχετε δει;Εχετε δει το Θεο σας;”Η απαντηση του αρχιεπισκοπου ηταν:”Πολλες φορες εχω χειρουργησει τον εγκεφαλο και την καρδια,αλλα δεν εχω δει την διανοια και τη συνειδηση”

Αφήστε μια νέα απάντηση

Σχολιάστε ως επισκέπτης ή συνδεθείτε.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η χρήση της υπηρεσίας απαντήσεων διέπεται από κάποιους βασικούς κανόνες, τους οποίους αποδέχεστε με την υποβολή κάθε απάντησης.