Να μην εγκαταλείπουμε την πνευματική μας συντροφιά

Το φοβερό πνεύμα της λύπης, όταν κυριεύσει την ψυχή του ανθρώπου και τη σκοτίσει ολοκληρωτικά, την εμποδίζει από κάθε αγαθή εργασία και τη γεμίζει με κάθε κακία. Γιατί δεν της επιτρέπει να προσεύχεται με προθυμία, δεν την αφήνει να εγκαρτερεί στην ωφέλεια των ιερών αναγνωσμάτων, κάνει τον άνθρωπο οργίλο και επιθετικό προς τους αδελφούς. Γενικά η λύπη, αφού δημιουργήσει σύγχυση σ’ όλες τις σωτήριες σκέψεις της ψυχής και παραλύσει τη δραστηριότητα και την καρτερία της, τη φέρνει σε σημείο να είναι σαν ανόητη και μανιακή, δένοντάς την με το λογισμό της απελπισίας.

Όπως ο σκόρος τρώει το ρούχο και το σκουλήκι το ξύλο, έτσι και η λύπη κατατρώει την ψυχή του ανθρώπου. Πείθει τον άνθρωπο ν’ αποφεύγει κάθε καλή πνευματική συναναστροφή, και δεν του επιτρέπει ούτε από γνήσιους φίλους να δέχεται συμβουλή, ούτε καλή και ειρηνική απάντηση να τους δίνει, αλλά αφού κυριαρχήσει σ’ όλη την ψυχή, τη γεμίζει με δυσαρέσκεια και ακηδία. Και τότε τη βάζει ν’ αποφεύγει τους ανθρώπους, γιατί γίνονται σ’ αυτήν αίτιοι ταραχής. Και δεν την αφήνει να καταλάβει, πως η αρρώστια δεν οφείλεται σε εξωτερικά αίτια, αλλά την έχει από μέσα της και φανερώνεται τότε, που θα έρθουν οι πειρασμοί και με τη δοκιμασία θα τη φέρουν στην επιφάνεια. Γιατί ποτέ δεν μπορεί να υποστεί βλάβη ο άνθρωπος από άλλον, αν δεν έχει μέσα του αποθηκευμένες τις αφορμές των παθών.

Γι’  αυτό και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Γιατρός των ψυχών, ο μόνος που γνωρίζει ακριβώς, ως Δημιουργός, τα ψυχικά τραύματα και καθορίζει γι’ αυτά τις κατάλληλες θεραπείες, δεν παραγγέλλει ν’ αποφεύγουμε τις συναναστροφές των ανθρώπων, αλλά να κόβουμε τις αιτίες της κακίας που είναι μέσα μας. Γιατί γνωρίζει πως η υγεία της ψυχής δεν κατορθώνεται με το χωρισμό από τους ανθρώπους, αλλά με τη συναναστροφή των εναρέτων και τη συνεχή εξάσκηση. Εκείνος λοιπόν που, για κάποιες εύλογες τάχα προφάσεις, εγκαταλείπει τους αδέλφους, ας είναι βέβαιος ότι δεν κόβει με την αναχώρησή του τις αφορμές της λύπης, αλλά μόνο έκανε μιαν εναλλαγή τους, γιατί η αρρώστια που έχει μέσα του θα τις ανακινήσει πάλι, εξαιτίας άλλων περιστατικών.

Του Αββά Κασσιανού, Από το “Μικρό Ευεργετινό” της Ι.Μ.Παρακλήτου

Στην ίδια κατηγορία:Σχετικά άρθρα:

10 απαντήσεις

 • avatar Γεώργιος Φ. Κ.
  • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
  16.03.2011 στις 16:21

  Φοβερό! Μακάρι αυτό το κείμενο να είχε πέσει στα χέρια μου λίγους μήνες πρωτύτερα. Θα με είχε γλυτώσει από τον άσκοπο αναχωρητισμό μου.

  • avatar Οικο(νομο)λόγος
   • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
   16.03.2011 στις 21:05

   Αλήθεια τι εννοείς;;;Γιατί με μπέρδεψε αρκετά το σχόλιο σου….

  • avatar Γεώργιος Φ. Κ.
   • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
   16.03.2011 στις 21:10

   Εννοώ πως είχα πιστέψει πως αν αποστώ από το εντευκτήριο για έναν-δυο μήνες, θα μπορέσω να αντιμετωπίσω κάποια ελαττώματά μου (μόνος μου!!!). Όντως απέστην, αλλά αντί να κερδίσω κάτι, κόντεψα να τρελαθώ. Πλάνη, καθαρή πλάνη.

 • Με αφορμή το κείμενο, θυμήθηκα ένα μικρό μήνυμα που έλαβα κάποτε…
  “Λέμε καμιά φορά ότι σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, δε μπορούμε να αγιάσουμε… μήπως είμαστε σαν τις μύγες;;; Μια μύγα αν είναι σε έναν κάμπο γεμάτο με ανθισμένα λουλούδια, θα ψάξει να βρει ακαθαρσίες κι εκεί θα πάει να κάτσει… μια μέλισσα όμως;;;!!! Ακόμα και σε τόπο γεμάτο ακαθαρσίες να βρεθεί, θα ψάξει ένα λουλουδάκι να βρει!!! Τελικά μήπως είναι θέμα επιλογής;;;!!!…”
  Πράγματι, μήπως είναι και αυτό θέμα επιλογής;;;….

  • avatar Οικο(νομο)λόγος
   • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
   16.03.2011 στις 21:56

   Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου καθώς τα πάντα είναι θέμα επιλογής στην εποχή μας.Ευτυχώς ή δυστυχώς οι επιλογές μας πολλές όπου και αν βρισκόμαστε(Ελλάδα ή εξωτερικό).Εναπόκειται σε εμάς και στην καλή μας διάθεση και μόνο το πώς θα επιλέξουμε να ζήσουμε και δίπλα σε ποιους….

   • avatar GRANLAMOYO
    • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
    17.03.2011 στις 14:56

    Οικο(νομο)λόγε επιτέλους!!!!
    Μετά από αρκετό καιρό βρήκα ένα άρθρο που να μπορώ να πιάσω τον “παλμό” και να καταλάβω τα βαθύτερα νοήματα των σχολίων!!!
    (κάποιοι βέβαια είναι χαρισματικοί στο να αποσυντονίζονται και να μας αποσυντονίζουν…)

 • avatar Ουρανός~
  • μέλος ΧΦΔ Θεσ/νίκης •
  18.03.2011 στις 18:46

  ..Ο γέροντας Παΐσιος έλεγε:
  -Έχεις λύπη;;
  -Ο Χριστός σου λείπει!!
  Και πως να μην έχουμε λύπη αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι με τον Χριστό;!Είναι γεγονός πως οι παρέες μας,παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας.Μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα..και πολύ περισσότερο αν έχουμε κοινό σκοπό..κοινούς αγώνες.Μπορεί κάποια στιγμή(όπως ο Γεώργιος Φ.Κ.)να απομακρυνθούμε(για διάφορους λόγους)αλλά στο τέλος πάλι γυρνάμε στην αλήθεια,γιατί αυτό είναι που κρατάει τις δικές μας φιλίες!!:)

Αφήστε μια νέα απάντηση

Σχολιάστε ως επισκέπτης ή συνδεθείτε.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η χρήση της υπηρεσίας απαντήσεων διέπεται από κάποιους βασικούς κανόνες, τους οποίους αποδέχεστε με την υποβολή κάθε απάντησης.