Στην πύλη του βουλευτηρίου

    0
    521
    Εκτύπωση Εκτύπωση
    1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
    Loading...

    Μια ημέρα, κατά το μέσο της μεγάλης τεσσαρακοστής, έπαιζε ο όσιος στην πλακόστρωτη αγορά τρέχοντας και χορεύοντας. Κάποια στιγμή πλησίασε στην κεντρική πύλη του Βουλευτηρίου και παρατηρούσε τα γλυπτά είδωλα. Τον είδε τότε ένας περαστικός, τον χτύπησε στον τράχηλο και του είπε:

    -Σαλέ τι βλέπεις;

    -Βλέπω, ανόητε, τα αισθητά είδωλα, ένα από τα οποία είσαι κι εσύ. Έχεις γίνει φίδι, «γέννημα εχιδνών». Η ψυχή σου πήρε στραβό δρόμο και οι επιθυμίες σου είναι διεστραμμένες. Να, για τις πορνείες και μοιχείες που καθημερινά προσφέρεις θυσία στον διάβολο, ο άδης περιμένει με ανοιχτό στόμα να σε καταπιεί.

    Ο άνθρωπος άκουσε και έφριξε.

    -Πως τα γνωρίζει αυτά, μονολογούσε, από θεϊκή ή από δαιμονική ενέργεια; Είναι όμως δυνατόν ένας τρελός και δαιμονισμένος να έχει σχέση με το Θεό;

    Ο μακάριος εν τω μεταξύ έφυγε από την πύλη του Βουλευτηρίου και κίνησε για τις «πράτριες», δηλαδή για τις γυναίκες που πουλούσαν τα ακριβά κοσμήματα και τα είδη πολυτελείας. Εκεί στάθηκε και φώναζε:

    -Πω πω! Άχυρα και σκόνη!

    Όσοι τον άκουγαν εκεί γύρω, δεν καταλάβαιναν τι έλεγε. Μερικοί γελούσαν, άλλοι διασκέδαζαν μαζί του, ενώ άλλοι τον χτυπούσαν στον τράχηλο, τον έσπρωχναν και τον έφτυναν. Καθώς παρακολουθούσε ο δίκαιος με το βλέμμα όλη την κίνηση της αγοράς, κάποιος γέρος περαστικός τού είπε:

    -Τι βλέπεις σαλέ και φωνάζεις «άχυρα»; Αν πουλάς άχυρα, πήγαινε να τα πουλήσεις στον ανεμόμυλο.

    -Πήγαινε να δεις ανόητε, του λέει ο όσιος, ποιος τάφος θα σε υποδεχθεί σε τρεις ημέρες!

    Πραγματικά σε τρεις ημέρες έφυγε από τη ζωή.

    Εν τω μεταξύ κάποιος νέος βλέποντας τον μακάριο να κοιτάζει επίμονα εδώ κι εκεί στην αγορά και να φωνάζει, του είπε με πραότητα:

    -Μα, για όνομα του Θεού, τι βλέπεις;

    -Όνειρο, παιδί μου. Αυτή η μάταιη ζωή είναι σκιά και καπνός και όνειρο. Βλέπω δηλαδή όλα τα αγαθά, που είναι απλωμένα στην αγορά, σαν άχυρα και σκουπίδια.

    (Από το βιβλίο «Όσιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός» της Ιεράς Μονής Παρακλήτου)

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ