Στο γνόφο της ανασφάλειας;

    0
    1030
    Εκτύπωση Εκτύπωση
    1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
    Loading...

    “Της Σκέπης σου Παρθένε, ανυμνούμεν τας χάριτας…”

    Είναι καιρός τώρα που ο εφησυχασμός, παιδί της υλικής ευμάρειας, φυγαδεύεται μακριά από τον τόπο μας. Ίσως κάποιοι βολεμένοι τον μεταφέρουν στις αποσκευές τους ως τα εξωτικά νησιά, μήπως ο τροπικός ήλιος στεγνώσει τη μουχλιασμένη υγρασία που σκεπάζει τις πωρωμένες συνειδήσεις! Και εδώ ο τόπος ματώνει από τον πόνο των ανέργων, των αδικημένων, των θυμάτων της βίας, που προσπαθούν να στεγνώσουν τα δάκρυά τους μπροστά στο αδιέξοδο.

    Διαβρωτικό αίσθημα ανασφάλειας πλακώνει τις ψυχές!

    Πόσο όμως αντέχει κανείς να πατά στις ρωγμές του σεισμογενούς εδάφους; Ή μήπως είναι προτιμότερο να πάρει το πλοίο “εις Θαρσίς” * ακολουθώντας τον προφήτη Ιωνά στην τραγική του αφέλεια ν’ αποφύγει τη Θεία Παρουσία και Πρόνοια;

    Το αίτημα της ανασφάλειας, που για τον υλόφρονα άνθρωπο ήταν η εξασφάλιση ενός καλού εισοδήματος για την απόλαυση μιας καταναλωτικής, ευδαιμονιστικής ζωής δεν μπορούσε ποτέ να έχει διαστάσεις μεταφυσικές. Τώρα όμως που η ευημερία ως ζωή παχυλή και επίπεδη ξεθωριάζει, τώρα είναι η ώρα, που τα μάτια θολά από το γνόφο της πολύμορφης ανασφάλειας, δακρύζουν και ανασηκώνονται προς τον ουρανό. Κι ο ουρανός, μέσα στο καύμα του στεγνού από ελπίδες κόσμου, προσφέρει “νεφέλη ολόφωτη, την τους πιστούς απαύστως επισκιάζουσα”.

    Αγία Σκέπη

    Η Αγία Σκέπη

    Στη σκιά του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης μπορούμε ν’ αναζητήσουμε το μίτο που ξετυλίγοντάς τον θα φτάσουμε ως εκεί που απλώνεται η σκιά από τη φωτοφόρο Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου σε κάθε πιστό, αλλά και στο Έθνος μας.

    “Καὶ ἐγένετο τῇ ἡμέρᾳ ᾗ ἐστάθη ἡ σκηνή ἐκάλυψεν ἡ νεφέλη τὴν σκηνήν τὸν οἶκον τοῦ μαρτυρίου. Καὶ τὸ ἑσπέρας ἦν ἐπὶ τῆς σκηνῆς ὡς εἶδος πυρὸς ἕως πρωί. Οὕτως ἐγίνετο διὰ παντός ἡ νεφέλη ἐκάλυπτεν αὐτὴν ἡμέρας καὶ εἶδος πυρὸς τὴν νύκτα” (Αριθμοί 9:15-16). Στα ιερά αναγνώσματα που διαβάζονται από τα ιστορικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, των Αριθμών και της Εξόδου στον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου παρουσιάζεται η εντυπωσιακή και παράδοξη εικόνα της νεφέλης, που κατά τη διάρκεια της ημέρας κάλυπτε τη Σκηνή του Μαρτυρίου, του φορητού ναού των Ισραηλιτών, στην πορεία τους στην έρημο και τη νύχτα μετατρεπόταν σε είδος φωτιάς. “Ἡνίκα δ’ ἂν ἀνέβη ἡ νεφέλη ἀπὸ τῆς σκηνῆς ἀνεζεύγνυσαν οἱ υἱοὶ ισραηλ σὺν τῇ ἀπαρτίᾳ αὐτῶν· εἰ δὲ μὴ ἀνέβη ἡ νεφέλη οὐκ ἀνεζεύγνυσαν ἕως τῆς ἡμέρας ἧς ἀνέβη ἡ νεφέλη…” (Έξοδος 40:30-31). Όταν δε η νεφέλη υψωνόταν από τη Σκηνή, τότε οι Ισραηλίτες αναχωρούσαν με όλα τα υπάρχοντά τους. Και στο εξής, αν δεν υψωνόταν η νεφέλη δεν αναχωρούσαν οι Ισραηλίτες μέχρι την ημέρα που θ’ ανυψωνόταν η νεφέλη.

    Οι θεοφόροι Πατέρες σ’ αυτήν τη νεφέλη είδαν τον τύπο της Μητέρας του Θεού, η οποία με τη μοναδική της θέση στο έργο της σωτηρίας μας σκεπάζει και καθοδηγεί το ανθρώπινο γένος κατά την επώδυνη πορεία του στη γη μέχρι να φθάσει στον ουράνιο προορισμό του. Ιδιαίτερα δε το Έθνος μας μέσα στη δοξασμένη και συνάμα πονεμένη ιστορία του σαν Νέος Ισραήλ δέχθηκε τη Φοβερά Προστασία της Θεοτόκου από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι σήμερα **.

    Οι μνήμες του έπους του ’40 βοούν για τα Θαυμάσια της Μαυροφορεμένης που έβλεπε τους αγώνες και τις θυσίες της γιγαντόψυχης εκείνης γενιάς και σκέπαζε με τη Χάρη Της τους ηρωικούς και προσευχομένους στρατιώτες από τον εξολοθρεμό του πολέμου.

    Ας την παρακαλούμε και σήμερα

    Στις ιδιαίτερα κρίσιμες και περίπλοκες ιστορικές συγκυρίες που διάγει η πατρίδα μας κι εμείς τα παιδιά της, ο γνόφος της ανασφάλειας για το μέλλον του τόπου μας και της ταυτότητάς μας δεν μπορεί να λυθεί από τις πολιτικές τακτικές που εξυπηρετούν σκοτεινά παγκόσμια συμφέροντα. Ζητά επιτακτικά την τακτική της προσευχής και της θερμής επίκλησης της Αγίας Σκέπης.

    “Τη κραταιά σου Σκέπη και ακοιμήτω πρεσβεία,
    το των Ελλήνων Γένος, φύλαττε Κόρη αβλαβές·
    Σε γαρ κεκτήμεθα πάντες, καταφυγήν εν ανάγκαις” ***.

    Φιλοθέη Χ.Τ.

    Σημειώσεις

    * Πρόκειται για τη διαδρομή διαφυγής που επέλεξε ο προφήτης Ιωνάς, όπως διαβάζουμε από το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, για να αποφύγει την αποστολή που του ανέθεσε ο Θεός, να κηρύξει μετάνοια στους κατοίκους της ειδωλολατρικής πόλης Νινευί. Όμως το σχέδιο της Θείας Πρόνοιας τού ανέτρεψε τα σχέδια…

    ** “Τη 28η του μηνός Οκτωβρίου ανάμνησιν επιτελούμεν της αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας”, Μηναίον του Οκτωβρίου, εκδ. της Αποστολικής Διακονίας. Εδώ μας δίνεται και η πληροφορία ότι η Ακολουθία της αγίας Σκέπης έγινε από τον αγιορείτη ασματογράφο Μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρία της 21ης Οκτωβρίου 1952, όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου με την Εθνική Εορτή των Νικητηρίων της 28ης Οκτωβρίου.

    *** Εξαποστειλάριο από τον Όρθρο της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, Μηναίον του Οκτωβρίου

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ