[Απολογισμός] Ιεραποστολικές εξορμήσεις Μαρτίου (2011)

31
778
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Ο κύκλος των εξορμήσεων του Μαρτίου μόλις έκλεισε και δόξα τω Θεώ ήταν πλούσιος σε ιεραποστολική δραστηριότητα, ωφέλεια και συγκινητικά περιστατικά.

Για άλλο ένα μήνα με τη βοήθεια του Θεού η ευαγγελική παρότρυνση για κένωση του παρασιτικού και ψυχοκτόνου ΕΓΩ και αναδοχή  του Αγίου Πνεύματος με απώτερο σκοπό την εισδοχή του είναι μας στο ΕΜΕΙΣ, αντήχησε σ’ ολόκληρο το πανεπιστήμιο. ΠΑ.ΜΑΚ., ΣΘΕ, ΝΟΠΕ, Πολυτεχνείο, Παιδαγωγικό, Θεολογική, Φιλοσοφική, Ιατρική και Α.Τ.Ε.Ι. Σε χιλιάδες φοιτητές διανεμήθηκε η ίδια πρόσκληση-πρόκληση. «Ει τις θέλει οπίσω μου οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι», διότι «ει τις έρχεται προς με και ου μισεί…έτι δε και την εαυτού ψυχήν, ου δύναταί μου μαθητής είναι». Υπάρχει άραγε αντισυμβατικότερη, παραδοξότερη, κατηγορηματικότερη και ταυτόχρονα τιμητικότερη πρόσκληση-πρόκληση στην ιστορία απ’ αυτήν; Και όμως πολλοί είναι αυτοί -φανεροί ή αφανείς- που ανταποκρίνονται. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα των τελευταίων μηνών προς ενθάρρυνση και ωφέλεια.

Μία Κυριακή  του περασμένου μήνα επισκέφτηκε το εντευκτήριό μας ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου. Δεν μας ήταν γνώριμος κι έτσι φιλοτιμήθηκαν κάποιοι από μας να τον ρωτήσουν αν ήθελε ή έψαχνε κάτι. Και πράγματι κάτι έψαχνε… Την ΑΛΗΘΕΙΑ! Είπε πως πριν μερικούς μήνες μας είχε δει στο Πολυτεχνείο να μοιράζουμε κάτι φυλλάδια και ότι του έκαναν εντύπωση τα πρόσωπα. Δεν έμοιαζαν μ’ αυτά των «κομματικών». Εξέπεμπαν κάτι το διαφορετικό, κάτι που του ήταν άγνωστο ως τότε. Απουσίαζε η χυδαιότητα και η σαρκικότητα, δεν άκουσε άγριες φωνές και βερμπαλιστικές ρητορείες, δε διέγνωσε ψυχική παραμόρφωση και πνευματική αναπηρία, δεν οσμίστηκε τον αποκρουστικό ψηλομυτισμό και την απογοητευτική κενότητα. Απλά του άρεσε ή αν θέλετε τον ανέπαυσε αυτή η αλλιώτικη και ασυνήθιστη αίσθηση που απέπνεαν και σκέφτηκε μονομιάς να την διερευνήσει περισσότερο. Δύο με τρεις μήνες χρειάστηκαν για να πάρει την απόφαση να μας επισκεφθεί. Αυτό ήταν. Το μεγάλο βήμα έγινε. Στην εξόρμηση του έκρουσε ο Χριστός την θύρα. Τώρα ήρθε η σειρά του να κρούσει την θύρα του Χριστού μέσω της ταπεινής μας προσπάθειας. Άρχισε να επισκέπτεται καθημερινά την ιστοσελίδα μας, έπεσε με τα μούτρα στη μελέτη πνευματικών βιβλίων, διψούσε για γνώση· γνώση πνευματική. Και ο Θεός ικανοποίησε την επιθυμία του. Ίσως ξεδίψασε για πρώτη φορά στη ζωή του. «Ος δ’αν πίη εκ του ύδατος ου εγώ δώσω αυτώ, ου μη διψήσει εις τον αιώνα, αλλά το ύδωρ ο δώσω αυτώ  γενήσεται εν αυτώ πηγή αλλομένου εις ζωήν αιώνιον». Και το αποκορύφωμα αυτής της ανέλπιστης πνευματικής προόδου για έναν πρώην αμύητο της χριστιανικής ζωής ήταν η εξομολόγηση, η πνευματική του αναγέννηση.

Ίσως η παραπάνω περιγραφή φαντάζει ολίγον τι ρομαντική και υπερβολική. Αλλά ας αναρωτηθούμε… Μήπως είναι αντίθετα απ’ ότι φανταζόμαστε, φτωχική και ανεπαρκής για να περιγράψει το μεγαλείο της Πρόνοιας και της Αγάπης του Θεού για τη σωτηρία του καθενός ξεχωριστά παιδιού Του;

Αυτό είναι λοιπόν το έργο της ιεραποστολής. Αυτό το ουράνιο, ευλογημένο και θεόσδοτο αξίωμα του ιεραποστόλου καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στις εξορμήσεις. Ο κόπος θα είναι λίγος, ο μισθός πολύς, τα φανερά αποτελέσματα ταπεινά, τα αφανή περίλαμπρα και εκθαμβωτικά, οι χλευασμοί κι οι ειρωνείες  ελάχιστες, η ευλογίες απ’ το Θεό εκατονταπολλαπλάσιες!

Μετά απ’ αυτά ποιος αφελής θα αγνοήσει ή θα υποτιμήσει την ωφέλεια και σπουδαιότητα των ιεραποστολικών εξορμήσεων;

Ζωτικός

* * *

Για το Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί οι εξής ιεραποστολικές εξορμήσεις στα ανώταταεκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μας:

Σημείωση: Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν την κάθε εξόρμηση. Γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καλό είναι να παρακολουθούν συχνά για τυχόν αλλαγές, οι οποίες πιθανότατα θα επισημαίνονται και με απάντηση στην ανάρτηση.

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είμαι σίγουρος ότι η Ωραιοζήλη έχει μείνει με την απορία. Τι έγινε τελικά με την εξόρμηση; Καλό θα ήταν κατά διαστήματα να μας ενημερώνετε. Μας έχει λείψει η περσινή χρονιά, όπου μας ενημερώνατε σε κάθε εξόρμηση, αλλά και τα σχόλια ανέβαιναν καθημερινά. Μήπως δεν πάνε καλά οι εξορμήσεις και το παρατήσατε κάπως;

    • Όχι, Άσωτε. Μια χαρά πάνε οι εξορμήσεις με τη χάρη του Θεού. Απλά φέτος έχει αλλάξει ο τομεάρχης. Ο περυσινός ήταν εξωστρεφής και ομιλητικός, ο φετεινός μας τουναντίον είναι εσωστρεφής και πιο πρακτικός. Είναι όμορφες αυτές οι ποικιλίες, δε βρίσκεις;

  2. Η τελευταία εξόρμηση νομίζω ότι ήταν καρποφόρα, αν σκεφτούμε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούμε 3 σχολές, πολλά αμφιθέατρα, εκατοντάδες φοιτητές. Με τα γήινά μας αισθητήρια αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αντιληφτούμε και να το αξιολογήσουμε. Την ωφέλεια που προκύπτει από κάθε εξόρμηση ορώμενη από κάθε της πτυχή και διάσταση τη γνωρίζει μόνο ο Θεός.

    Πάντως για πολλοστή φορά σε εξόρμηση επιβεβαιώθηκε ο καταλυτικός ρόλος της ψυχολογίας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για απόκτηση του περιοδικού από τους φοιτητές. Θυμάμαι περιστατικό που δικός μας περνούσε από φοιτητή σε φοιτητή προτείνοντάς τους το περιοδικό. Οι πρώτες σειρές δεν έδειχναν ενδιαφέρον μέχρι που κάποια στη μέση της αίθουσας ζήτησε το περιοδικό. Αυτό ήταν! Από εκεί και μετά όλοι οι κοντινοί της θέλησαν να προμηθευτούν το περιοδικό. Ένας ορθολογιστής στο συγκεκριμένο περιστατικό θα έλεγε ότι απλά επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θεωρία της ψυχολογίας της μάζας. Δεν νομίζω όμως ότι εδώ πρέπει να εξετάσουμε το φαινόμενο αυτό αποκλειστικά μέσα από από το πρίσμα της ψυχολογικής παραμέτρου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες. Έχω την αίσθηση ότι είναι πολλοί οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το περιοδικό έστω και από περιέργεια (να δουν τι λένε αυτοί οι Χριστιανοί), αλλά διστάζουν και ντρέπονται λόγω του περίγυρου. Ίσως την ίδια συμπεριφορά να επιδεικνύαμε και πολλοί από μας… Γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντική τη διανομή πνευματικών φυλλαδίων. Γιατί χωρίς τα διλήμματα συστολής, όλοι ανεξαιρέτως γίνονται κάτοχοι πνευματικών «μαργαρίτων» και από εκεί και πέρα έγκειται στην προαίρεσή τους αν θα γίνουν και μύστες αυτών. Έτσι μ’ αυτό το φθηνό και απλό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικό εργαλείο, η ακτίνα της ιεραποστολικής μας εμβέλειας διευρύνεται θεαματικά.

    Όσον αφορά την προσέγγιση του Άσωτου και του Γεωργίου Φ. Κ. πάνω στο σχολιασμό των φετινών εξορμήσεων έχω αντίθετη άποψη. Αν και δε διαφωνώ στο ότι φέτος δεν παρατηρείται ο καταιγιστικός ρυθμός υποβολής σχολίων της περσινής χρονιάς, δεν αποδίδω αυτό το φαινόμενο ούτε σε έλλειψη ζήλου, ούτε φυσικά στην αλλαγή τομεάρχη. Απλά, είναι φυσικό όταν ξαφνικά οι φοιτητές που συμμετέχουν στις εξορμήσεις από 10 γίνονται 30, και τα περιοδικά που δίνονται από 30 (στην καλύτερη) να γίνονται 100 (στην καλύτερη), να προκαλείται ένας εύλογος και πρωτοφανής ενθουσιασμός που θα μεταφέρεται και στο site για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πρωτοφανής (μπείτε ειδικά στη θέση κάποιου που επί 6 συνεχόμενα χρόνια έχει για τις εξορμήσεις μια συγκεκριμένη εικόνα και κάποια στιγμή αυτή ανατρέπεται ριζικά και προς μία θετική κατεύθυνση). Σ’ έναν πρωτοετή φοιτητή που θα θεωρήσει δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση δε θα του κάνει και τόση εντύπωση μια εξόρμηση όσο σε κάποιον που έγινε μάρτυρας αυτής της αναγεννητικής πορείας.

    Συνεπώς, δε νομίζω ότι χρειάζεται να καταφεύγουμε σε θεωρίες και συλλογιστικές διεργασίες για να ερμηνεύσουμε ένα τόσο φυσικό και ανθρώπινο φαινόμενο (αν και έχω την εντύπωση ότι ο Άσωτος υπέβαλλε το σχόλιο περισσότερο αστειευόμενος παρά σοβαρολογώντας).

    • Κι εγώ με τη σειρά μου δεν καταλαβαίνω, γιατί χρειάζεται να καταφεύγουμε σε θεωρίες και συλλογιστικές διεργασίες για να ερμηνεύσουμε ένα τόσο φυσικό και ανθρώπινο φαινόμενο: την απλότητα και το αυθόρμητο της έκφρασης. Ο επίσημος απολογισμός γινόταν και γίνεται σε επίπεδο παραρτήματος. Πέρυσι μάλλον γινόταν εβδομαδιαίως, φέτος μάλλον γίνεται μηνιαίως (εξ ου και ο τίτλος της ανάρτησης πιστεύω). Το αν κάποιος αισθάνεται, ότι θέλει να εκφραστεί και εδώ ιδιωτικά, ήταν, είναι και θα είναι προσωπικό του θέμα, που δεν συνδέεται απαραίτητα με το τι έγινε στην εκάστοτε εξόρμηση. Αλλιώς το σχόλιο καταντάει αυτοσκοπός.

      Δηλαδή, δεν κατάλαβα ούτε τον Άσωτο ούτε το Ζωτικό… 😐
      Και πιθανώς ο επόμενος να μην κατάλαβε κι εμένα. 😕

    • Δεν θα μπορούσα να πω ότι αστειεύομαι – ίσως να είχε και μια τέτοια χροιά το προηγούμενο σχόλιό μου, αλλά μάλλον το εννοούσα. Παρόλα αυτά, εγώ ξέρω ότι πέρυσι υπήρχε πάντοτε μετά από κάθε εξόρμηση κάποια σχετική ενημέρωση, ενώ φέτος αυτό γίνεται μια φορά το μήνα – δεν είναι απαραίτητα κακό. Θα ήταν ωραίο όμως να σχολίαζε κάποιος κάθε φορά την εκάστοτε εξόρμηση. Ένα μικρό σχόλιο. Αυτό μόνο…

  3. Κάτι ενθαρρυντικό για όσους συμμετέχουν στις εξορμήσεις: Μια κοπέλα που συμμετέχει στις εξορμήσεις είχε πάει μια μέρα νωρίς στο μάθημα. Στην αίθουσα ήταν ελάχιστοι φοιτητές. Έτσι μια φοιτήτρια βρήκε την ευκαιρία και τη ρώτησε αν ανήκει στη ΧΦΔ.
    -«Ήθελα πάρα πολύ να έρθω στις ομιλίες σας αλλά δεν ήξερα που γίνονται. Μια φορά λοιπόν που ήρθαν για ανακοίνωση και έμαθα το site μπήκα για να το ψάξω και σε είδα σε κάτι φωτογραφίες… Εσύ πρέπει να ήσουν… Είσαι μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης; Εκτος από ομιλίες έχετε και εκδρομές;» Περίπου αυτά της είπε. Δόξα τω Θεώ! Νομίζω το παραπάνω περιστατικό, καθώς και άλλα που κατα καιρούς μαθαίνουμε, δηλώνουν ότι γίνεται πολλή δουλειά που εμείς δεν την ξέρουμε και ίσως καλύτερα για να είμαστε ταπεινοί.
    Συμφωνώ με τον Ζωτικό ότι πολλοί μπορεί να το θέλουν και να ντρέπονται να το ζητήσουν. Ίσως θα μπορούσαμε όπως γινόταν παλαιότερα να είμαστε με το περιοδικό και στα περάσματα ή στις εξόδους των σχολών ή τέλοσπάντων να αναφέρουμε όπως στην αρχή της χρονιάς ότι έχουμε τραπεζάκι που μπορεί όποιος θέλει να έρθει, αλλιώς νομίζω πως υποβαθμίζεται πολύ ο ρόλος του και καταντά άσκοπη η ύπαρξή του.(για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι τραπεζάκι πρέπει να υπάρχει και ότι είναι χρήσιμο ως μια δήλωση της παρουσίας μας στη σχολή, ώστε και όσοι δεν ακούν κάποια ανακοίνωση αν θέλουν να έρθουν και να πάρουν ένα φυλλάδιο ή οτιδήποτε, ακόμα και να αποτελέσει τροφή για προβληματισμό.)

  4. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!Είχα αρχίσει να απελπίζομαι…!;)
    Ας πάρουμε το θέμα του site λίγο πιο ζεστά γιατί απ´ ότι φάνηκε κι από το σχόλιο του Stavros είναι κι αυτό ένα μέσο ιεραποστολής κι ας μη φαίνονται άμεσα τα αποτελέσματά του…Στο χέρι μας είναι!:)

    • Υπάρχει μια ιδέα στα σκαριά για το κάτι παραπάνω που ψάχνει ο/η Stavros. Ένα τευχίδιο των 10-15 περίπου σελίδων που θα περιέχει τις κυριότερες εντολές του Χριστού κατά θέματα. Η πραγματοποίηση της ιδέας αυτής δεν είναι τόσο μεγαλεπήβολη όσο ακούγεται, για τον απλούστατο λόγο ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί, με τη διαφορά ότι δεν αποτέλεσε ποτέ αυτοτελές φυλλάδιο. Η συλλογή των κυριότερων εντολών του Χριστού, είναι έργο του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη και αποτελεί παράρτημα στο βιβλίο του «Χρηστοήθεια».

      Η υλοποίηση αυτής της ιδέας νομίζω ότι έχει πολλά θετικά. Ας δούμε μερικά από αυτά:

      – Μπορεί το φυλλάδιο αυτό να διατίθεται αποκλειστικά στο τραπεζάκι, δίνοντάς του έτσι έναν πιο ουσιαστικό και πολυδιάστατο ρόλο.

      -Θα προσφέρεται ο Λόγος του Θεού (ότι δηλαδή πολυτιμότερο και αποτελεσματικότερο) διαρθρωμένος σε θεματικές κατηγορίες και γραμμένος στη δημοτική γλώσσα για να τον καταλαβαίνουν όλοι.

      -Θα δημιουργήσει στον αναγνώστη το απαραίτητο γόνιμο έδαφος για την εξοικείωσή του με την Κ.Δ. και ίσως του δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να την προμηθευτεί.

      -Το μέγεθός του θα είναι μικρό και το κόστος του μηδαμινό. Θα μπορούμε να βάλουμε, αν θέλουμε και μια συμβολική τιμή 0,50 €.

      -Το φυλλάδιο αυτό νομίζω ότι θα ελκύσει τους φοιτητές περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, καθώς θα αποτελεί ουσιαστικά μια σύνοψη του Ευαγγελίου και πολλοί θα είναι αυτοί που θα ενδιαφέρονται να μάθουν τι λέει ο Χριστός σε λίγες γραμμές.

      Υ.Γ. Απ’ ότι άκουσα η εξόρμηση που ήταν προγραμματισμένη για τα ΑΤΕΙ θα αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα και στη θέση της θα γίνει η εξόρμηση στο Πολυτεχνείο, Ιατρική και κτίριο Διοίκησης.

      • “…και πολλοί θα είναι αυτοί που θα ενδιαφέρονται να μάθουν τι λέει ο Χριστός σε λίγες γραμμές…”.

        Καλά, μην το πάρεις και πάνω σου Ζωτικέ, που θα τρέξουν όλοι ξαφνικά να μάθουν τι λέει ο Χριστός, χάρη σε ένα φυλλάδιο!

        Επίσης, Σταυρέ, τι θέμα υπάρχει με το Καστελόριζο; (ίσως να μην είναι το καλύτερο σημείο για να σχολιαστεί κάτι τέτοιο, αλλά εσύ το ξεκίνησες…)

        Τέλος, ευχαριστώ πολύ και την Κραταιά για την καλή της πράξη, που μου έκανε το χατίρι – και δεν θα ρωτάει και η Ωραιοζήλη!

        • Όπως σωστά παρατηρεί ο Άσωτος, δεν είναι το καλύτερο σημείο για σχολιασμό της επικαιρότητας, οπότε δε συνεχίζουμε περί Καστελόριζου εδώ.
          Σαν πρόταση δράσης πάντως έχει καταχωρηθεί και φανταζόμαστε έχει φτάσει στους υπευθύνους.

  5. Αν και αύριο είναι λίγο αργά θα ήθελα να κάνω μια πρόταση που άκουσα και μου άρεσε: μιας και υπάρχει το θέμα με το Καστελόριζο, νομίζω θα μπορούσαμε στις εξορμήσεις να ενημερώνουμε τους συμφοιτητές μας σχετικά και να τους προτρέπουμε να στείλουν κι αυτοί κάποιο γράμμα ή δέμα.

  6. Για να μη ρωτάει η Ωραιοζήλη πως πήγε η εξόρμηση και ταυτόχρονα να κάνουμε το χατίρι του Ασώτου ας πούμε δυο λόγια για τη σημερινή μας ιεραποστολική δραστηριότητα. Ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο, κατευθυνθήκαμε σε αίθουσες φοιτητών και γραφεία καθηγητών. Συνεχίσαμε σε Ιατρική, Κτηνιατρική, Θεολογική(σε καθηγητές), Κτίριο Διοίκησης(όμοια) και τέλος επισκεφθήκαμε γραφεία καθηγητών της Οδοντιατρικής όπου επαίνεσαν την προσπάθειά μας και μας τόνισαν να μην τους ξεχνάμε!Ο απολογισμός θετικότατος!!!Ας ευχόμαστε για κάθε ψυχή που πήρε μια Δράση, ένα φυλλάδιο να Τον ανακαλύψει, να Τον βιώσει και σε όλους εμάς να χαρίζει καθαρό ιεραποστολικό ζήλο και πραγματική βίωση του λόγου Του.

    • Ευχαριστούμε πολύ Κραταιά! 🙂
      Να, κάτι τέτοιο, ένα μικρό σχόλιο νομίζω πως -όπως λέει και ο Άσωτος- δεν είναι δύσκολο να μπαίνει μετά από κάθε εξόρμηση για να ενημερώνονται κι αυτοί που έλειπαν ή και όσοι απλά ενδιαφέρονται για την πορεία των εξορμήσεων.
      Και απ´ ότι έμαθα σήμερα ήταν και πολύ ενθαρρυντικός ο απόλογισμός!

      • Μην ξεχάσουμε στην τελευταία εξόρμηση του Μαρτίου να συμπεριλάβουμε και τους καθηγητές του ΣΘΕ που δεν έχουν προμηθευτεί «Δράσεις» του Μαρτίου. Να έχουμε δηλαδή πάντα στο νου μας στο τέλος κάθε μήνα να έχουμε επισκεφτεί όλους τους καθηγητές όλων των σχολών. Δόξα τω Θεώ η συμμετοχή κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Η μεγάλη συμμετοχή να μετουσιώνεται σε ποσοτικά και ποιοτικά αντίστοιχης έκτασης ιεραποστολική δράση.

  7. Πάντα έτσι λειτουργούσε η Ορθοδοξία. Απαλά εξέθετε σαν σε παζάρι τις θείες αλήθειες, κι όποιος ήθελε αγόραζε. Κι εσείς σαν καλοί έμποροι δεν παραλείπεται να ανοίξετε αυτό το μαγαζάκι των θαυμάτων που λέγεται εξόρμηση.

  8. Οἱ μὲν οὖν διασπαρέντες διῆλθον εὐαγγελιζόμενοι τὸν λόγον. {…}Καὶ ἐγένετο χαρὰ μεγάλη ἐν τῇ πόλει ἐκείνῃ.(Πραξ.η΄4,8)

    Ο Κύριος ευλογεί κάθε προσπάθεια μας είτε μικρή είτε μεγάλη.Ο καθένας στην ιεραποστολική εξόρμηση συμβάλλει με τον δικό του τρόπο! Θα έλεγα… και ἐγένετο χαρά μεγάλη στο… πανεπιστήμιο ἐκείνο!

  9. Καλά, μην το πάρετε και πάνω σας….. Τέτοια θαύματα οι χριστιανοί βλέπουν καθημερινά! Απλώς, αυτή τη φορά το περιστατικό ήταν μάλλον κάπως πιο έντονο και γι’ αυτό ακούστηκε αρκετά στην ΧΦΔ.

    Ωστόσο, διαφωνώ κάθετα με την παρουσίαση του παραδείγματός στην ιστοσελίδα μας. Θα ‘πρεπε πρώτα να ρωτήσουμε τον ίδιο τον φοιτητή αν θα ήθελε η μετάνοιά του να γίνει αντικείμενο συζητήσεων, σχολιασμών και θαυμασμού και έπειτα να παρουσιαστεί στον απολογισμό του Μαρτίου.

    Επίσης, διαφωνώ και με την τακτική που έχουν πολλοί (όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση) να διαφημίζουν τέτοια περιστατικά, και κατ’ επέκταση το ίδιο το έργο τους!! Ο ίδιος ο Κύριος, όταν θεράπευε αρρώστιες και έβγαζε δαιμόνια, ζητούσε σε αυστηρό τόνο να μην πουν τίποτα και σε κανέναν (π.χ. Μάρκ. ζ’ 35). Γιατί; Πολύ απλά επειδή το έργο της Εκκλησίας δεν πρέπει να διαφημίζεται. Η Χάρη του Θεού δουλεύει μυστικά. Έτσι ξεκίνησε η επί γης Εκκλησία, έτσι εξαπλώθηκε και έτσι συνεχίζει ως τις μέρες μας να κερδίζει ψυχές και να χαρίζει τον Παράδεισο, ήδη από αυτή τη ζωή.

  10. Παρακολουθώ μέρες τώρα τις συζητήσεις περί απολογισμού των εξορμήσεων και δε σας κρύβω ότι με λύπη μου διαπιστώνω ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα, όσο για την εντύπωση η οποία προκαλείται κατά την εκάστοτε εξόρμηση, από μέλη και μη…
    Δε ξέρω κατά πόσο είναι αυτός ο σκοπός του ιστοχώρου αυτού. Δεδομένης της νεανικής παρορμιτικότητος, καταννοώ εν μέρει, κάποια σχόλια, χωρίς αυτό βεβαίως, να αποτελεί πανάκεια για κάποια άλλα…
    Μέρες που είναι, ας δώσουμε λίγη περισσότερη έμφαση στον προσωπικό μας αγώνα ο καθένας! Ο Θεός βλέπει την προσπάθειά μας και όλων σας σαν ομάδα, αλλά και του καθενός σας προσωπικά… Άλλωστε, τα “εν οίκω μη εν δήμω” δε λένε…;
    Και προς αποφυγήν παρεξήγησης, δε λέω ότι δεν είναι όμορφο να μοιραζόμαστε κάτι ωραίο με τους αδελφούς μας, όπως ας πούμε μια αξιοθαύμαστη ψυχική μεταβολή, ενός φοιτητή για παράδειγμα, αλλά όπως ήδη αναφέρθηκε, καλό θα ήταν να υπάρχει και η συναίνεση του ιδίου. Καλό θα ήταν να μέναμε περισσότερο στην ουσία των πραγμάτων… όλοι μας και πρωτίστως, εγώ!

  11. Δεν νομίζω ότι ο αδερφός Ζωτικός επιδίωξε την αυτοπροβολή του σε καμία περίπτωση ή την άκριτη και χωρίς συναίνεση προβολή ενός πολύ πρόσφατου και χαρακτηριστικού παραδείγματος.Το εν λόγω παράδειγμα παρουσιάστηκε περιληπτικά και περιεκτικά.Ο αναγνώστης της ανάρτησης δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιον ακριβώς αναφέρεται ο “Ζωτικός” εκτός και αν γνωρίζει προσωπικά τον φοιτητή.Επίσης τέτοια θαύματα “Άσωτε” δεν συμβαίνουν κάθε μέρα όπως λες πόσο μάλλον στο δικό μας χώρο,τον πανεπιστημιακό και αν συμβαίνουν πόσοι από μας τα μαθαίνουν,ώστε να ενδυναμώνουν την πίστη τους και να δοξάζουν τον Θεό;Κατά την ταπεινή μου άποψη,είναι ψυχωφέλιμη η ανταπόκριση αυτή γιατί ας σκεφτούμε ότι ίσως κάποιοι αδερφοί μας να μην πιστεύουν στο θεσμό(ας το πω έτσι) της ιεραποστολής μέσω εξορμήσεων στο Πανεπιστήμιο,πόσο μάλλον στα αποτελέσματα της…

    • Οικο(νομο)λόγε, το ότι γίνονται καθημερινά τέτοια θαύματα, μεταστροφές ψυχών, το θεωρώ αδιαπραγμάτευτο! Προσωπικά, από την μέχρι τώρα παρουσία μου στη Χριστιανική Φοιτητική Δράση, θα τολμούσα να πω ότι ακούω τέτοια περιστατικά, αρκετά κάθε μήνα (και όχι μόνο στο περιβάλλον της ΧΦΔ).

      Επίσης, αναρωτιέσαι “…και αν συμβαίνουν, πόσοι από μας τα μαθαίνουν,ώστε να ενδυναμώνουν την πίστη τους και να δοξάζουν τον Θεό;”. Θα έλεγα ότι δεν ενδυναμώνεται πάντοτε έτσι η πίστη. Και ο Χριστός θαύματα έκανε, αλλά κάθε άλλο παρά ενδυναμωνόταν η πίστη των Φαρισαίων και του όχλου που τον ακολουθούσε… Μάλλον ένας ενθουσιασμός ήταν για την εξουσία που είχε πάνω σε όλα τα όντα και για τη λύση σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε – αλλιώς δεν θα Τον σταύρωναν.

      Τέλος, δεν μίλησα για αυτοπροβολή του Ζωτικού, αλλά ίσως για μια προβολή των “καλών” αποτελεσμάτων που έχουν οι εξορμήσεις μας! Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά το ότι η Εκκλησία ποτέ δεν πρέπει να διαφημίζει το έργο της, όσο καλή προαίρεση κι αν υπάρχει από τον γράφοντα. Κατά την γνώμη μου το παράδειγμα δεν θα έπρεπε καν να αναφερθεί στην ιστοσελίδα.

      • Η αλήθεια είναι ότι ένας πνευματικός άνθρωπος,όπως εσύ ίσως,να μην ενδυναμώνει την πίστη του ακούγοντας μεταστροφές ανθρώπων στο Χριστό,αλλά μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια!Απλά οι μεταστροφές αυτές,τα μικρά ή μεγάλα πνευματικά θαύματα που συντελούνται γύρω μας,ενδυναμώνουν την πίστης μας στον Κύριο,την ήδη προϋπάρχουσα πίστη μας όμως.Νομίζω καταλαβαίνεις τη λεπτή διαφορά.Επίσης εάν στη σελίδα αυτή δεν γίνεται μια,έστω μηνιαία,προβολή των “καλών” αποτελεσμάτων τότε να μην κουράζεται και ο “Ζωτικός” γράφοντας τον απολογισμό!!Αν δεν γίνεται αυτή η σύντομη αλλά περιεκτική ανταπόκριση τότε θα καταλήξει να είναι μια στείρα και επαναλαμβανόμενη διαδικασία κάθε μήνα του στιλ:”Δόξα τω Θεώ όλα καλά και αυτό το μήνα”,”Με τη βοήθεια του Θεού ξεπεράσαμε κάθε εμπόδιο,μεγάλη η ωφέλεια και αυτό το μήνα!” και άλλα παρεμφερή.Καλά και απαραίτητα αυτά αλλά μόνο για την 1η παράγραφο της ανταπόκρισης!:)

        • Δεν διαφωνώ στο ότι ενισχύεται η πίστη μας έτσι. Και ομολογώ ότι, όταν έμαθα την συγκεκριμένη περίπτωση, πήρα μεγάλο θάρρος για τον αγώνα μου, όπως κι εσύ, και όλοι οι άλλοι.

          Αυτό όμως που δεν αντέχω είναι η προβολή του χριστιανικού έργου. Φαντάσου μια μέρα να βγει ο Αρχιεπίσκοπος στην τηλεόραση και να αναφέρει αναλυτικά το πνευματικό, εθνικό, κοινωνικό, πολιτισμικό κλπ έργο της Εκκλησίας. Θα επικρατήσει τέτοιος ενθουσιασμός από τον λαό, που πολλοί θα τρέξουν στην Εκκλησία και θα δηλώσουν χριστιανοί. Θα αναρωτιέσαι φυσικά: “και είναι κακό αυτό;”. Και η απάντηση είναι: “ναι, είναι κακό, διότι η ‘μεταστροφή’ αυτή δεν θα ‘χει Χάρη Θεού” (το “γιατί;” σηκώνει μεγάλη ανάλυση…). Όπως ακριβώς οι ‘προτεστάντες’, που διαφημίζει ο καθένας τα “καλά” του έργου του για να μην χάνει τους πιστούς του, αλλά και να κερδίζει κι άλλους. Δεν τα θέλει αυτά ο Χριστός. “Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου” (Ματθ. στ’3). Επομένως, η Εκκλησία δεν πρέπει να διαφημίζει το έργο της – και το υποστηρίζω αυτό εδώ γιατί δεν έγινε μια απλή αναφορά στο γεγονός, αλλά ολόκληρη ανάλυση. Μόνο το όνομα λείπει…

          Όσο για το τι θα γράφει ο Ζωτικός στον μηνιαίο απολογισμό, θα προτιμούσα να βλέπω την “στείρα και επαναλαμβανόμενη διαδικασία του στυλ ‘Δόξα τω Θεώ όλα καλά και αυτό το μήνα'” – με την προϋπόθεση να το εννοεί! – παρά να ζημιώνεται το έργο και ο κάθε φοιτητής, που έρχεται μέσω των εξορμήσεων.

          Ελπίζω να τελειώσει εδώ η συγκεκριμένη συζήτηση, για να μην γινόμαστε κουραστικοί. Περισσότερα κατ’ ιδίαν…

  12. Μπράβο Άσωτε καιρός ήταν να τα πει κάποιος ….γιατί το σκοινί αν συνεχώς το τραβάμε κάποια στιγμή θα κοπεί.Σωστή και η παρέμβαση του Οικο(νομο)λόγου…

  13. Θα συμφωνήσω με τον Άσωτο για έναν λόγο. Όχι γιατί δεν είναι ωραίο να μαθαίνουμε περιστατικά για να δοξολογούμε τον Χριστό και για να στηριζόμαστε απλά πιστεύω ότι ο κύριος που σας επισκέφθηκε και πλέον ήρθε στην ζεστή αγκαλιά του Χριστού και της Εκκλησίας δεν θα αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα όταν διαβάσει το κείμενο γιατί η ΧΦΔ Θεσσαλονίκης γνωρίζει και ποιος είναι. Επίσης υπάρχει κάτι σαν διαφήμιση στο ήθος των μελών της ΧΦΔ που είναι χαρακτηριστικό και σε όλους τους Χριστιανούς νέους (π.χ. απουσίαζε η χυδαιότητα και σαρκικότητα κτλ.). Νομίζω ότι αυτό δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ταπεινώσεως που είναι απαραίτητο για κάθε Χριστιανό να διαθέτει προκειμένου να “εξασφαλίσει” τις προϋποθέσεις της Σωτηρίας. “…Πνεύμα ταπεινοφροσύνης… χάρισαί μοι τω σω δούλω”. ΚΑΛΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΕΤΗΣ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ!

  14. Καθόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε τι ωφελεί και τι όχι. Μα, συγχωρέστε με, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε αυτό;Κάθε άνθρωπος αναπαύεται και ωφελείται με διαφορετικά κριτήρια, δεν υπάρχει κάτι απόλυτο…
    Ας κοιτάξουμε ο καθένας τον αγώνα του (μέρες που είναι, όπως αναφέρεται και παραπάνω) και ας αφήσουμε τη Χάρη του Θεού να ενεργήσει, όπως εκείνη καλύτερα από τον καθένα μας γνωρίζει, σε κάθε ψυχή ξεχωριστά.

    • Δεν διαφωνεί κανείς ως προς το ότι η καταγραφή του περιστατικού μόνο ωφέλεια μπορεί να προσφέρει. Νομίζω όμως ότι το θέμα μας δεν είναι το τι ωφελεί, αλλά το αν έπρεπε να γραφεί το περιστατικό στην ιστοσελίδα, και ειδικότερα με τόσες λεπτομέρειες.

      Όπως και να ‘χει, “Ο γέγραπται, γέγραπται”. Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου πρόταση.

      Καλή Ανάσταση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ