Προσκύνημα της Χ.Φ.Δ. Θεσσαλονίκης στα πρόσφατα ανευρεθέντα λείψανα της Αγίας Κυράννας.

0
1263
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Παρασκευή 23 Μαρτίου, μεσημέρι.

Έχοντας στριμώξει όλες τις υποχρεώσεις στις ώρες του πρωινού, ξεκινάμε με ανυπομονησία και λαχτάρα για το χωριό της Αγίας Κυράννας, την Όσσα. Καμιά μας δε θέλει να χάσει αυτήν την ευκαιρία. Άλλη παρακαλεί τον καθηγητή να αλλάξει την ώρα συνάντησης για την εργασία, άλλη αναβάλλει προγραμματισμένα μαθήματα και όλες μαζί ξεκινάμε να δούμε με τα μάτια μας, όσα συγκλονιστικά ακούσαμε για την ανεύρεση των λειψάνων της νεομάρτυρος Κυράννας, λίγους μήνες πριν.
Πρώτη στάση το μητροπολιτικό κτίριο στο Λαγκαδά, όπου μας υποδέχεται θερμότατα ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προσφέροντάς μας πλούσιο πνευματικό και υλικό κέρασμα.
Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εκεί βρισκόταν συμπτωματικά και ο ιερομόναχος πατήρ Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος, λόγω της εμπειρίας του πάνω σε θέματα λειψάνων  των Νεομαρτύρων ανέλαβε, καλεσμένος από το Δεσπότη, την έρευνα των λειψάνων της.
Ο πατήρ Μάξιμος μας απηύθυνε λίγα λόγια πνευματικής οικοδομής και ενθάρρυνσης και στη συνέχεια έγινε η περιγραφή ανεύρεσης των  ιερών λειψάνων. Τέλος, μας διαβεβαίωσαν  ότι επιφυλάσσονται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες και ακόμα πιο συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την Αγία στο άμεσο μέλλον.
Μετά και από όσα ακούσαμε από τον  Μητροπολίτη, όλο και περισσότερο ανυπομονούσαμε να φτάσουμε στο χωριό της Όσσας. Εκεί, ο εφημέριος της Εκκλησίας προσπαθεί να βάλει σε σειρά τα όσα συγκλονιστικά είδε και έζησε τους τελευταίους μήνες και να μας τα διηγηθεί ένα προς ένα.
Βλέπουμε τα σημεία της γης που μας στέρησαν τόσα χρόνια αυτούς τους θησαυρούς οσφριζόμαστε την ευωδία τους. Νιώθουμε τη ζωντάνια της πίστης μας και ακούμε τον ιερέα να καταλήγει συμπερασματικά: «Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι ένιωσα όταν άγγιξα πρώτος τα οστά της Αγίας που διακονώ επί δεκαεννιά χρόνια.» Τα υγρά του μάτια μας το περιέγραψαν με τον καλύτερο τρόπο.
Η εκδρομή μας τελειώνει με την προσκύνηση των ιερών λειψάνων και την  παρακολούθηση των χαιρετισμών στην μαρτυροτόκο Όσσα.  Στο κήρυγμά του ο ιερέας μας προτρέπει να ευχηθούμε στην Αγία για το λυτρωμό της πατρίδας μας και για κάθε πόνο και πρόβλημα.

Φεύγουμε προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πόσες ευλογίες αξιωθήκαμε να ζήσουμε, οι οποίες μας φαίνονται σα βγαλμένες από τα συναξάρια. Αισθανθήκαμε , να καταλάβαμε λίγο κι εμείς τα όσα κατέγραψαν οι άγιοι συναξαριστές στους βίους των Αγίων και των Μαρτύρων της τόσο ζωντανής πίστεως μας.

 

Σημείωση: Τα λείψανα της Αγίας Κυράννας βρέθηκαν στο χωριό Όσσα του Λαγκαδά στις 12 Σεπτεμβρίου 2011, στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο ναό αυτό εκκλησιαζόταν και η Αγία όσο βρισκόταν εν ζωή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ