Το GENPET, το εκλέρ και ο νυχτεριδάνθρωπος

0
1246
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 ψήφοι, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Ιστορία 1η (στις μέρες μας)

“ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.
Τα genpets είναι η καινούρια ανακάλυψη της βιο-μηχανικής. Πρόκειται για ζωντανά ανθρωποειδή τα οποία θα πωλούνται στα ράφια των super market, ίσως και των pet-shop. Είναι φτιαγμένα από ανάμιξη ανθρώπινου και ζωικού DNA. Όταν δεν έχουν ανοιχτεί από τη συσκευασία βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου, κάτι σαν τη χειμερία νάρκη. Μόλις ο πελάτης ανοίξει τη συσκευασία, αρχίζει το κατοικίδιο να ξυπνάει μετά από 20 λεπτά και ανοίγει τα μάτια του. Έχουν αίμα, οστά, μυς, μυαλό. Ζούνε με πρωτεΐνες. Έχουν προσωπικότητα και το χρώμα της συσκευασίας δείχνει τον τύπο τους. Αισθάνονται πόνο αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν. Αν τα κόψεις βγάζουν αίμα. Για να μην ξεφεύγουν σε επίπεδο συμπεριφοράς, τους δίνουν ναρκωτικά. Αν σε δαγκώσουν, μπορείς να αγοράσεις ειδικό kit για να τους βγάζεις τα δόντια!!! Αναμένουν έγκριση και μετά πηγαίνουν σε παγκόσμια παραγωγή”.

Το παραπάνω είναι η περίληψη ενός μάλλον ανατριχιαστικού email που έλαβα πρόσφατα. Στη συνέχεια του κειμένου, ο αποστολέας παρέθετε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας της εταιρίας που παράγει τα genpets, αλλά και της σελίδας του ανθρώπου που τα ανέπτυξε. Εκεί μπορεί κανείς να δει και τα email με παραγγελίες και σχόλια που στέλνονται στην εταιρία – τα εισερχόμενα email τους είναι περίπου 18.000! Οι δε αντιδράσεις στην προβολή του συγκεκριμένου προϊόντος μέσα από επιφανείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (πχ.youtube) είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αμέτρητα βίντεο με αυτό το θέμα προβάλλονται σε διάφορες σελίδες και μια απλή αναζήτηση στο Google για το λήμμα genpets αρκεί για να πείσει το πόσο ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε: “Περίπου 183.000 αποτελέσματα”.

Ιστορία 2η (στα παλιά τα χρόνια)

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 1835 η Αμερική συγκλονίζεται για μια ολόκληρη μέρα από το πρωτοσέλιδο της “New York Sun”: “GREAT ASTRONOMICAL DISCOVERIES LATELY MADE BY SIR JOHN JERSCHEL, L.L.D. F.R.S. &C. At the Cape of Good Hope”. Μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις που έγιναν πρόσφατα από τον Sir John Herschel στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Ο συγκεκριμένος αστρονόμος ήταν Βρετανός, πασίγνωστος και έγκριτος για τις επιστημονικές του γνώσεις και παρατηρήσεις. Το άρθρο παρουσίαζε τις τελευταίες παρατηρήσεις του αναφορικά με το φεγγάρι, όπου ο ίδιος ανακάλυψε ζωή, χρησιμοποιώντας το πανίσχυρο τηλεσκόπιό του. Κατάφερε να δει μέχρι και την ιπτάμενη ανθρωποειδή φυλή που κατοικεί στο φεγγάρι, την οποία ονόμασε Vespertilio-Homo ή ανθρωπο-νυχτερίδα (man-bat). Πρόχειρα σκίτσα τα οποία παρουσίαζαν τόσο το συγκεκριμένο ανθρωποειδές, όσο και τις ζούγκλες και τα δάση της Σελήνης περιέχονταν επίσης στην απίστευτη αυτή ανταπόκριση. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εποχής, εκείνη την ημέρα στη Νέα Υόρκη δεν άκουγες τίποτα άλλο εκτός από αναφορές στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Χωρίς να αναφερθούμε στα ζητήματα ηθικής που αναφύονται από το πρώτο παράδειγμα, ούτε όμως και στα επιστημονικά ερωτηματικά που θέτει μέσα μας το δεύτερο, ας αναζητήσουμε το κοινό τους σημείο. Αυτό δεν χρειάζεται να εξηγηθεί ποιο είναι. Την καλύτερη δυνατή προσέγγιση μας τη δίνει η:

Ιστορία 3η (Neil Postman)

Ο Neil Postman, θέλοντας να καταδείξει την επιρροή της τεχνολογίας και της υπερπληροφόρησης στην κριτική σκέψη των ανθρώπων, χρησιμοποιούσε την παρακάτω τακτική: Έλεγε στους συναδέλφους του ψευδείς επιστημονικές έρευνες με γελοιωδώς αδύνατα αποτελέσματα και παρατηρούσε τις αντιδράσεις τους. Ιδού ένα παράδειγμα του ιδίου: “Διάβασες σήμερα τους New York Times;
-Όχι.
-Λοιπόν, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα στη σελίδα 23. Έκαναν αυτή την έρευνα για να ανακαλύψουν ποια φαγητά είναι καλύτερο να τρως για να χάνεις βάρος και προκύπτει ότι μια φυσιολογική δίαιτα εμπλουτισμένη με σοκολατένια εκλέρ τρεις φορές την ημέρα είναι η καλύτερη προσέγγιση. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ειδική πρωτεΐνη στα εκλέρ -η ενκομιακή διοξίνη- που πραγματικά καίει θερμίδες σε απίστευτες τιμές. Επίσης, φαίνεται ότι το jogging προκαλεί αναταραχές στον εγκέφαλο. Φαίνεται ότι το υπερβολικό jogging προκαλεί στατιστικά επιβεβαιωμένη μείωση της ευφυΐας”.

Εξηγούσε ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των “θυμάτων” του είτε πίστευαν αμέσως αυτό που τους ειπώθηκε είτε δίσταζαν να το απορρίψουν. Συνήθως έλεγαν κάτι σαν “Aλήθεια; Eίναι αυτό δυνατόν;” ή “Ξέρεις, είχα ακούσει κάτι σχετικό”.

Κάποιες σκέψεις και ερωτήματα

Όσο πιο πολύ εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο πολύ εξελίσσεται η επικοινωνία και ο κόσμος μας γεμίζει με πληροφορίες. Είναι πολύ δύσκολο για ένα μέσο άνθρωπο να εξετάσει κριτικά όλες τις πληροφορίες που τον βομβαρδίζουν καθημερινά. Η κατάσταση αυτή, η οποία ονομάστηκε “υπερπληροφόρηση”, έχει απασχολήσει πάμπολλους επιστήμονες, όσον αφορά τα προβλήματα που επιφέρει. Το πιο επικίνδυνο ίσως παρεπόμενό της είναι η έξαρση της πληροφόρησης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει μια ψευδή είδηση και σε ελάχιστο χρόνο να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως. Τρανό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας είναι τα λεγόμενα chain-mails, που στέλνονται από τον ένα στον άλλο χωρίς, τις περισσότερες φορές, έλεγχο του περιεχομένου τους. Αν κάποιος, για οποιοδήποτε σκοπό, θέλει να προχωρήσει ακόμα παραπέρα, μπορεί να προκαλέσει πάταγο. Κι εδώ το καλύτερο παράδειγμα είναι η ιστορία των genpets, όπου ο καλλιτέχνης που κατασκεύασε -για λόγους που εξηγεί- τα συγκεκριμένα αγαλματίδια, αποφάσισε να “χτίσει” και ολόκληρη ψεύτικη ιστοσελίδα για να “προωθήσει” τα υποτιθέμενα “κατοικίδια”. Πόσοι αλήθεια είδαν ότι στα “ψιλά γράμματα” της ψεύτικης ιστοσελίδας εξηγείται η πραγματικότητα; Πάντως πάμπολλα Ελληνικά και ξένα blogs ακόμα το δημοσιεύουν ως απαράδεκτη είδηση και πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της σελίδας, ακόμα ο καλλιτέχνης λαμβάνει emails με παραγγελίες ή διαμαρτυρίες.

Αντίστοιχα, πόσοι αντιλήφθηκαν με την πρώτη ματιά ότι η ιστορία με το φεγγάρι ήταν μια μεγαλειώδης (αν και στηριγμένη μόνο στο όνομα του αστρονόμου) φάρσα; Και ακόμη, πριν από τρία χρόνια, όταν μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας παρουσίαζαν αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του ανήμερα των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης -η οποία συνάντηση δεν έγινε ποτέ- πόσοι είχαν πρόσβαση στην αλήθεια άμεσα;

Η εποχή μας μας οδηγεί ασφαλώς σε μια πλήρη εξάρτηση από την πληροφορία. Ακόμα περισσότερο, σε μια εξάρτηση από το διαδίκτυο (παρατηρήστε ότι σχεδόν όλες οι πηγές του άρθρου που διαβάζετε είναι διαδικτυακές), στο οποίο είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς την αλήθεια των -με ορμή… τσουνάμι ολοένα εμφανιζόμενων- ειδήσεων. Το “πίστευε και μη ερεύνα” για το οποίο -κακώς- κατηγορείται αιώνες τώρα ο Χριστιανισμός, γίνεται δόγμα για τους ανθρώπους κάθε δόγματος, θρησκείας, ιδεολογίας. Ας αναλογιστούμε απλώς τι τρομερό όπλο μπορεί να γίνει ο έλεγχος της πληροφόρησης και η διαστρέβλωση των πληροφοριών, στα χέρια ενός κακόβουλου ανθρώπου ή οργανισμού.

Ίσως μετά από αυτή τη σκέψη προσπαθήσουμε να είμαστε περισσότερο κριτικοί πλέον σε ό,τι διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε.

Ζήνων
Φοιτητής Μαθηματικών

————–
1.Τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο αντλήθηκαν από πηγές, τις οποίες παραθέτω παρακάτω μαζί με κάποιες προτεινόμενες:
α) http://www-cs-faculty.stanford.edu/ ~eroberts/cs201/projects/ technorealism/ misinformation Για τα λεγόμενα του Postman μπορεί κανείς να βρει πάμπολλες αναφορές στο διαδίκτυο, εκ των οποίων συνάγεται η διατύπωση στο άρθρο.
β) http://www.museumofhoaxes.com/moonhoax.html Το όνομα του Herschel χρησιμοποιήθηκε χωρίς ο ίδιος να το ξέρει!
γ) http://www.genpets.com/index.php και http://www.genpets.com/about.php
δ) http://www.brandejs.ca/portofolio/Genpets/What με όλες τις υποσελίδες και http://www.brandejs.ca/gp_emails.php
ε) http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=274813
Να επισημάνουμε ότι η σελίδα www.museumofhoaxes.com έχει ως περιεχόμενο διάσημες απάτες που έχουν επιτευχθεί με τη βοήθεια της πληροφορίας, κυρίως.
Για τον Neil Postman μια μικρή εισαγωγή μπορείτε να δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Postman .
Γενικά για την υπερπληροφόρηση “Η τυραννία της στιγμής” του Thomas Hylland Eriksen, εκδόσεις Σαββάλα.
2.Σε άλλες πηγές αναφέρεται ότι ο Neil Postman μιλούσε για έξι(6) εκλέρ την ημέρα και γινόταν πιστευτός.

Από το Περιοδικό “Η Δράση μας”,
Τεύχος Μαρτίου 2012 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ