Λόγος περί της του Χριστού Αναστάσεως

Η ειδική έκδοση του ενθυμίου της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης (2004-2005).

Πρόλογος της εκδόσεως

Μια πατερική κατάθεση λόγου στο μέγα γεγονός της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου. Ενός Πατρός της Εκκλησίας, που ο λόγος του δεν είναι αποκύημα κάποιων διανοητικών στοχασμών ή μιας στείρας και πεζής θεολογικής κατάρτισης, αλλά καρπός πνευματικής εμπειρίας και καρδιακού βιώματος. Πρόκειται για την 13η Κατήχηση του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου.

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, ο ιερός Πατήρ αναφέρεται στην Ανάσταση όχι ως γεγονός που συνέβη μια φορά σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ιστορίας «ἅπαξ πρό χιλίων ἐτῶν» (ο άγιος έζησε τον 10ο-11ο αιώνα), αλλά ως κατεξοχήν πνευματικό γεγονός που βιώνεται από τον πιστό προσωπικά καθόλη τη διάρκεια του έτους μέσα από τον αγώνα του για την κάθαρση από τα πάθη, την εργασία των αγίων εντολών του Χριστού, «ἐν τῷ τῆς μετανοίας καί ταπεινώσεως μνήματι».

Στην αρχή του πονήματος αυτού δίδεται ο βίος του αγίου Συμεών, για μία ενημέρωση του αναγνώστη σχετικά με το ευρύτερο ιστορικό και πνευματικό πλαίσιο συγγραφής του λόγου. Ακολουθεί το πατερικό κείμενο από την κριτική έκδοσή του στη σειρά Sources Chrétiennes, τόμ. 104, σελ. 192-202 (βλ. «Πηγές και Βοηθήματα») και αντικριστά η μετάφρασή του στη νέα Ελληνική. Στο τρίτο μέρος υπάρχουν κάποια θεολογικά —κυρίως— σχόλια προς αποσαφήνιση ορισμένων δύσκολων χωρίων του λόγου.

Λόγος περί της του Χριστού Αναστάσεως

12×17 εκ., σελίδες 90

Στην ίδια κατηγορία:Σχετικά άρθρα:

1 απάντηση

 • avatar χαρούμενη ψυχή
  • μέλος ΧΦΔ Αθηνών •
  11.05.2013 στις 19:33

  πολύ ωραίο και κατατοπιστικό!!
  Τουλάχιστον μου έλυσε την απορία τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε “Ας συντελεστεί η ανάσταση Του και στις δικές μας ψυχές.”
  Και μικρό για όσους δεν μπορούν τις πολλές σελίδες….

Αφήστε μια νέα απάντηση

Σχολιάστε ως επισκέπτης ή συνδεθείτε.

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η χρήση της υπηρεσίας απαντήσεων διέπεται από κάποιους βασικούς κανόνες, τους οποίους αποδέχεστε με την υποβολή κάθε απάντησης.