- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Από την εορτή έναρξης…

Η εορτή έναρξης [1] της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είναι πλέον παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η εορτή αυτή γίνεται μόνο μια φορά κάθε χρόνο, κάθισα και κατέγραψα τι συνέβη για να την θυμόμαστε.

Η εορτή, λοιπόν, περιελάμβανε την περιγραφή των φόβων των σύγχρονων νέων από μια φοιτήτρια , παρουσιάζοντας τις καθημερινές αμφιβολίες και τους δισταγμούς που αντιμετωπίζει ο νέος στην πίστη του. Ακόμα, μια δεύτερη φοιτήτρια μετέφερε στους παρευρισκομένους τη συμβουλή ενός ιερέα προς κάποιες φοιτήτριες κατά την κατασκηνωτική περίοδο, όπου τις προέτρεψε να μην κάνουν “ούτε βήμα πίσω” μπροστά στους πειρασμούς και τις δυσκολίες της φοιτητικής και χριστιανικής ζωής.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια προβολή [2], η οποία παρουσιάζοντας το σύνθημα της φετινής χρονιάς – “Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμί· μή φοβεῖσθε” – αντιπαρέβαλε τη φουρτούνα στη λίμνη Γεννησαρέτ, με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ένας μαθητής του Χριστού,  με τη ζωή ενός νέου σήμερα, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με πολλές αμφιβολίες και φόβους και αντικρύζει πολλές τρικυμίες και αδιέξοδα.

Ευχάριστη και ξεκούραστη νότα αποτέλεσαν τα τραγούδια και τα τροπάρια [3] που τραγούδησαν και έψαλλαν οι χορωδίες των φοιτητριών και των φοιτητών, έχοντας πάντα ως κύριο άξονα το σύνθημα που δόθηκε στην εορτή και το οποίο θα μας ενθαρρύνει και υποστηρίζει την φετινή χρονιά.

Έπειτα από τους χαιρετισμούς των καθηγητών – μίλησαν οι κύριοι Ευάγγελος Θεοδώρου, Απόστολος Νικολαΐδης, Πασχάλης Χαριζάνης, Γεώργιος Πιερράκος και η κυρία Μαρία Μαντουβάλου – και την εκπρόσωπο της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης, τον τελικό λόγο πήρε ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου [4], ο οποίος, σχολιάζοντας το σύνθημα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως μέσω των ταλαιπωριών και των δοκιμασιών, ο Χριστός μας μαθαίνει να αγωνιζόμαστε , να αντέχουμε και να πιστεύουμε με όλο και περισσότερο θάρρος.

Τ.Γ.
Φοιτητής ΠΑ.ΠΕΙ.