- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

“Ξεφυλλίζοντας” την Ιστορία μας…

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, μετά τον κοινό μας Εκκλησιασμό στο “Μ. Βασίλειο” [1], οι φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Αθηνών είχαμε μια ξεχωριστή ευκαιρία: επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Μουσείο Αθηνών [2]. Καταγράφουμε συνοπτικά τις εντυπώσεις που χαράχτηκαν στη μνήμη μας μετά από αυτή την επίσκεψή μας.

Παρατηρώντας τα μικρά γιλέκα Ελλήνων αγωνιστών του ’21 ακούσαμε πως δεν ήταν τόσο ψηλοί όσο είναι σήμερα οι άνθρωποι, αλλά μικρόσωμοι.

Μάθαμε πώς ο κάθε αγωνιστής είχε ένα σιδερένιο μπολ με το οποίο έτρωγε, έπινε νερό, πλενόταν και το έβαζε στο κεφάλι του για να προστατευτεί ενίοτε απ’ τα βόλια των εχθρών!

Καταλάβαμε πως δρούσαν με εξυπνάδα και ευστροφία, από τα δαχτυλίδια με το δηλητήριο των μελών της Φιλικής Εταιρίας μέχρι τα επιδαπέδια θα λέγαμε καρφιά που τοποθετούσαν στο δρόμο απ’ όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι με τα άλογα τους, καθυστερώντας τους.

Συνειδητοποιήσαμε πως αν και μικρόσωμοι, αγράμματοι πολλοί απ’ αυτούς, φτωχοί με λίγη τροφή, δεν έπαψαν να αγωνίζονται για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία!

Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά την αγάπη τους στην πατρίδα από το γεγονός ότι προωθούσαν πολύ την καταγωγή τους από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και από την αυτοθυσία τους μέχρι θανάτου για την ελευθερία αυτής!

Συγκινηθήκαμε από τον αγώνα των Ελλήνων κληρικών για τη διαφύλαξη της πίστης στον ένα και μοναδικό Θεό, τον Ιησού Χριστό!

Φύγαμε με τη σκέψη πως κι αυτοί ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς που δεν έπαψαν όμως να αγωνίζονται για το καλό της πατρίδας τους και των ψυχών τους…Εμείς σήμερα που είμαστε μεγαλόσωμοι, έχουμε φαΐ στο πιάτο και τόσες άλλες ανέσεις, ας αναρωτηθούμε… τι κάνουμε για την πατρίδα μας;

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί αυτό το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί και να “ξεφυλλίσει” την τόσο ένδοξη Ιστορία μας!

Β. Β., φοιτήτρια Π.Τ.Δ.Ε.