Εμείς και οι μετανάστες

1
774
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Η Ευκαιρία φεύγει

Ένας από τους αφορισμούς του Ιπποκράτη περιέχει το πολύ επίκαιρο μήνυμα: «Η ευκαιρία φεύγει», που έχει μεγάλη πρακτική σημασία σε πολλές καταστάσεις στη ζωή αλλά ισχύει και στη σημερινή δύσκολη εποχή που περνάει η πατρίδα μας.

Με αυτό εννοώ ότι στους Έλληνες του σήμερα, και ειδικώς τα τελευταία χρόνια, μας παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε και να επηρεάσουμε θετικά όλους αυτούς τους αλλοδαπούς που επίσημα ή ανεπίσημα, ή ως λαθρομετανάστες, ή ως τουρίστες έρχονται στη χώρα μας.

Πολλοί από αυτούς προέρχονται από χώρες όπου επί χρόνια κυβερνούσαν αθεïστικά καθεστώτα και επομένως έχουν μεγαλώσει με τέτοιες επιρροές και κατευθύνσεις. Ίσως γι’ αυτό και μερικοί είναι αδίστακτοι και όλοι μας υποφέρουμε από τις βίαιες πράξεις που διαπράττουν.

Μια αντιμετώπιση πιθανόν να είναι η προσπάθεια να βρούμε τρόπο να τους δώσουμε κάποιο μήνυμα που θα τους βοηθούσε να δούνε κάτι καλύτερο από τη βία. Μα είναι δυνατόν αυτό; Είναι. Και ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να το εφαρμόζουν. Για παράδειγμα αναφέρω τον κ. Χατζηιωάννου (Εκδόσεις Άγιος Βαρνάβας), ο οποίος με δικά του έξοδα τυπώνει μικρές εικόνες του αρχαγγέλου Μιχαήλ και πίσω τους γράφουν στα αλβανικά ή στα σλάβικα το «Πάτερ ημών» ή το «Πιστεύω».

Επίσης ο μακαριώτατος Αλβανίας Αναστάσιος έχει φροντίσει να κυκλοφορεί μια εφημερίδα στα Αλβανικά που μπορούμε όλοι να πάρουμε φύλλα της στην οδό Ζαλόγγου 15 στο «Πορευθέντες».

Σίγουρα μερικοί σπουδαστές της φιλολογίας ή της θεολογίας ή ξένων γλωσσών, μαζί με φιλολόγους και θεολόγους, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μόνιμη ομάδα εργασίας η οποία να μεταφράζει κείμενα που μιλούν για αγάπη, συνεργασία, αδελφοσύνη κ.λπ. τα οποία να τυπώνονται και να μοιράζονται στους ξένους μας. Έστω κι αν είναι 1-2 σελίδες σαν μικρά συνθήματα ή μηνύματα. Θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν κι άλλα σχολεία για να μαθαίνουν οι αλλοδαποί ελληνικά.

Η ευκαιρία είναι εδώ, δίπλα μας και φεύγει… ή την αρπάζουμε και βοηθάμε τους δυστυχείς αυτούς ξένους μας να βρουν ελπίδα, σκοπό και φως στο δρόμο της ζωής τους, ή τη χάνουμε και πληρώνουμε τις συνέπειες.

Τα οικονομικά θα βρεθούν είτε από δωρεές, συνδρομές, εράνους ή ίσως και κονδύλια της Ε.Ε. Αρκεί να θελήσουμε τώρα… γιατί η «ευκαιρία φεύγει»… όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης.

Δ. Σ. Μποτσέας, ιατρός – χειρούργος

Από το περιοδικό «τα νειάτα»

Σ.Ε.: Στα παραπάνω, μπορούμε να προσθέσουμε την πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας ιερέων της Άρτας για τις απαράδεκτες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας χιλιάδων μεταναστών στον κάμπο της Άρτας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται με φρικτή παγωνιά στο ύπαιθρο, σε κοτέτσια ή στις καμάρες του θρυλικού γεφυριού της πόλεως.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απόλυτη συμφωνία με τον συνάδελφο κο Μποτσέα. Καταντήσαμε από φωτισμένοι Έλληνες, βολεμένοι νεοέλληνες και από χριστιανοί της προσφοράς, ψευτοχριστιανοί της συμφοράς. Αλλά ο Κύριος δεν κοιμάται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ