Από την ημερίδα για τα 50 χρόνια της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης (Θεσ/νίκη)

11
998
Εκτύπωση Εκτύπωση
1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (καμία αξιολόγηση προς το παρόν)
Loading...

Θέλοντας να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση των σημερινών εκδηλώσεων, μπορούμε να πούμε πως —δοξα τω Θεώ— όλα κύλισαν ομαλά και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και γέμισε όλα τα μέρη του προγράμματος, από τον πρωινό εκκλησιασμό μέχρι και το εόρτιο γεύμα.

Η θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαμε πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για τα κεκοιμημένα μέλη και πνευματικούς ηγέτες της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα*.

Μετά από το πρωινό που παρατέθηκε, ακολούθησε η εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης και η έναρξη των εργασιών της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Ειρηνουπόλεως Τανζανίας κ. Δημήτριος (διατελέσαντα μέλη της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης), ο τέως πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αναστάσιος Μάνθος, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού & Τοπογραφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, αρκετοί ακόμα επίσημοι και πλήθος κόσμου. Παράλληλα την εκδήλωση χαιρέτισαν αρκετοί επίσημοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η ημερίδα έκλεισε με το εορταστικό γεύμα που παρατέθηκε για όλους τους συμμετέχοντες στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

*Αναλυτικά τα μνημονευθέντα ονόματα ήταν: Σεβαστιανού Αρχιερέως, Λεωνίδου Διαμαντοπούλου (ιερομονάχου), Βασιλείου Παπαγιάννη (ιερομονάχου), Βασιλείου Εμμανουήλ (ιερομονάχου), Ευστρατίου Βαμβουκλή, Δανιήλ Δοχειαρίτη (μοναχού), Σπυρίδωνος Μακρή, Κωνσταντίνου Βαλσαμοπούλου, Λαζάρου Αλούρδα, Λεωνίδου Βήχα, Γρηγορίου Ντριγκόγια, Αλεξίας μοναχής, Φωτεινής μοναχής, Παρασκευής Βαΐτση, Λεσβίας Αντωνιάδου, Χρυσής Ντουρανίδου, Βαλεντίνης Πηλείδου, Κοκκονίτσας Μαρινοπούλου (πρεσβυτέρας), Μαργαρίτας Δάλμα, Μαρίας Κυριαζοπούλου, Ελένης Καρανάσιου, Ασημίνας Παπάζογλου, Βηθλεέμ Παπάζογλου, Αικατερίνης Σιάκκα, Μαρίας Μπέλλιου-Βραχιολίδου, Ευανθίας Παπαλεοντίου, Ειρήνης Γουγουλιά, Φωτεινής Μπεκράκη, Μαρίας Κόλτηρη, Ιωάννας Καϊμάκη.

*  *  *

*  *  *

Η παρούσα ανάρτηση θα συμπληρώνεται σταδιακά με όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό μπορέσουμε να συλλέξουμε και δημοσιεύσουμε από τα σημερινά γεγονότα.

Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τη γνώμη σας για την ημερίδα!

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι εκδήλωση ήταν αυτή; Μνημειώδης. Διήρκεσε 3 ώρες και την παρακολούθησαν 1300 πρόσωπα, με κορυφαίους του Σεβ. Μητρ. Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο.

    Μια πρώτη σκέψη για το τι μου έμεινε περισσότερο από την εκδήλωση: ο ενθουσιασμός της κ. Πανουργιά, που μίλησε για τη “δράση της Δράσεως στο Πανεπιστήμιο” τη δεκαετία του ’70, η εισήγηση της κ. Γούναρη για τις μορφές που σημάδεψαν την ιστορία της Χ.Φ.Δ., η χορωδία των κοριτσιών, ο αριθμός-ρεκόρ των μελών αμφοτέρων των χορωδιών (70-40) και πάνω απ’ όλα ο εγκάρδιος χαιρετισμός του κ. Ιεροθέου, ο οποίος μεταξύ άλλων μάς είπε για τα πρόσωπα-μέλη της Αδελφότητος που σημάδεψαν τη νεανική του πορεία και την απόφασή του να γίνει θεολόγος, εξήρε τη γνησιότητα του φρονήματός τους και μας κάλεσε να μη δειλιάσουμε μπροστά στη θρασύτητα των αντιδρώντων, αλλά να εντείνουμε τη δράση μας. Όλη η γιορτή ήταν συγκινητική, αλλά ο χαιρετισμός του αγίου Ναυπάκτου μέ συγκλόνισε.

  2. Χαίρετε!Συγχαρητήρια σε όλους/ες όσους/ες συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής γιορτής των πενήντα χρόνων της δράσης.Πραγματικά και ειλικρινά μιλώντας σήμερα πέρασα πολύ ωραία. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος της Χ.Φ.Δ και ζω όλες αυτές τις ευκαιρίες που προσφέρει. Σήμερα ακούσαμε και το νέο μας σύνθημα:”Γρηγορείτε”. Θεωρώ πως το σύνθημα αυτό είναι ουσιώδες και ταιριάζει σε άτομα νέα που έχουν μέσα τους περισσή ζωντάνια και ενεργητικότητα. Είμαι τέταρτο έτος, τελειώνω..Θέλω όμως όσο φοιτώ ακόμη να ρουφήξω κάθε ευκαιρία της δράσης.

  3. Μια απόπειρα αποτίμησης των όσων παρακολουθήσαμε εχθές:

    -Η εκδήλωση ήταν λαμπερή, μεγαλειώδης και ξεχωριστή, όπως θα άρμοζε σε εορτή 50χρνων.

    -Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή∙ ολόκληρη αίθουσα τελετών και δε μας χωρούσε∙ υπολογίζεται ότι ήρθαν γύρω στα 1200 άτομα, αν όχι παραπάνω. Παρόλ’ αυτά θα προτιμούσα να έβλεπα περισσότερους νέους, δηλ. μέχρι 40άρηδες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνω των 50.

    -Η διάρκεια της εκδήλωσης ήταν τεράστια! Περίπου 3.50 ώρες! Αν και οι διοργανωτές είχαν φροντίσει μετά από κάθε εισήγηση να παρεμβάλλεται κάποιο τραγούδι ή μία βιντεο-προβολή για να μην κουράζεται το ακροατήριο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να ήταν λιγότερες οι εισηγήσεις, πιο περιορισμένοι οι χαιρετισμοί (κράτησαν 45 περίπου λεπτά), και να υπήρχε ένα βίντεο το οποίο θα αναφερόταν σε όλες τις ξεχωριστές στιγμές που σημάδεψαν την πεντηκονταετία και όχι να εξαντλούνταν στην αναπόληση των εκδρομών και των κατασκηνώσεων.

    -Η μεγάλη χρονική έκταση της γιορτής είχε ως συνέπεια, να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε. Ο τελευταίος εισηγητής παρίστανε τον Schumacher, καθώς έκανε εισήγηση σε fast forward ρυθμό, η βιντεροπροβολή που αφορούσε τις κατασκηνώσεις και ένα ποίημα που ήταν στο πρόγραμμα κόπηκαν, και ο π.Μιχαήλ αναγκάστηκε να περιορίσει πολύ το χρόνο που αφιέρωσε στην ανάλυση του συνθήματος της φετινής χρονιάς.

    -Απ’ τις πιο ωραίες στιγμές στιγμές της εκδήλωσης, ξεχωρίζω τις χορωδίες (έπεσε πολύ συγκίνηση) και το κλείσιμο απ’ τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.

    -Για όποιον παραβρέθηκε στα 50χρονα φαινόταν ξεκάθαρα, ότι η εκδήλωση ήταν καρπός μεγάλης προετοιμασίας και προϊόν ιδιαίτερα επίπονης, κουραστικής και εξαντλητικής εργασίας. Το επιβεβαίωνε η θεματική κοσμοσυρροή, οι φάκελοι που υπήρχαν σε κάθε κάθισμα, οι πολυάριθμες επιτροπές (ασφάλειας, διατροφής, εξορμήσεων, δημοσιογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, γραμματεία κ.α.) που συστήθηκαν για την εξυπηρέτηση του κοινού, τα σταντ που διέθεταν ημερολόγια ΧΦΔ, cd με ομιλίες, dvd με θεατρικές παραστάσεις, περιοδικά κ.α.

    -Παρόλα, πάντως, τα συν και τα πλην που θα μπορούσε να διακρίνει κανείς στο «τεχνικό» κομμάτι της εκδήλωσης, το στοιχείο που –κατά την προσωπική μου άποψη- κάνει την εκδήλωση πετυχημένη η αποτυχημένη είναι το κατά πόσο ωφελήθηκαν οι παρευρισκόμενοι. Συμπεραίνω, λοιπόν, απ’ αυτά που είδα και άκουσα ότι η ωφέλεια ήταν πολύ μεγάλη. Δόξα τω Θεώ!!! Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε, άλλους να βρίσκουν αφορμή επανασύνδεσης με το σύλλογό μας, άλλους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι απ’ το ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν τόσοι νέοι που δραστηριοποιούνται ιεραποστολικά. Επίσης, ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις πόσο όμορφα συνυφαίνονταν και συνδυάζονταν το παλιό με το καινούργιο∙ οι νέοι με τους γηραιότερους, το παρελθόν με το σήμερα, η γέννηση της ΧΦΔ με την εξέλιξή της στην πορεία του χρόνου.

    -Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φανερούς και αφανείς συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Κάποιοι τις τελευταίες βδομάδες είχαν γίνει μόνιμοι θαμώνες των εντευκτηρίων μας προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές ετοιμασίες, κάποιοι άλλοι κοιμόντουσαν με το ακουστικό στο χέρι απ’ τα πολλά τηλεφωνήματα, κάποιοι άλλοι δεν κοιμήθηκαν καθόλου το τελευταίο βράδυ για να ετοιμάσουν τις βιντεο-προβολές της εκδήλωσης. Και να σκεφτεί κανείς ότι η μία απ’ αυτές δεν προβλήθηκε καν στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε και πάλι ευχαριστούμε!

  4. Με την ευκαιρία της αναφοράς του “Ζωτικού” παραπάνω σε κάποια μέρη του προγράμματος που χρειάστηκε να περικοπούν λόγω χρόνου, προτείνουμε ως ιδέα —και θεωρούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε— τη δημοσίευση του υλικού αυτού στον ιστοχώρο μας, στη σειρά των αναρτήσεων που θα ακολουθήσουν εκτός απροόπτου σχετικά με την ημερίδα. Έστω δηλαδή με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και αυτό το κομμάτι. Αναφέρουμε και εδώ την ιδέα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα προσπαθήσουμε και ιδιαιτέρως να προσεγγίσουμε τους κατόχους του υλικού.

  5. Όντως αν και κράτησε τόση πολλή ώρα και βασίστηκε κατα βάση σε εισηγήσεις (κάτι βαρετό κατα τη γνώμη μου για τρείς ώρες)μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα και ωφελήθηκα κι εγώ πολύ από τις αναμνήσεις των παλιών και τις προτροπές τόσο αυτών όσο και των πατέρων. Μέχρι χθες δεν πίστευα ότι από μια τέτοια εκδήλωση μπορεί κανείς να ωφεληθεί πνευματικά όπως μας είχαν πει.
    Σημαντικό ρόλο νομίζω ότι έπεξε η εισήγηση του κ. Κορκόντζιλα (δεν την άκουσα αλλά τα συνεχη χειροκροτήματα λένε πολλά) που έγινε στη μέση περίπου της εκδήλωσης και αναπτέρωσε το ηθικό του κοινού.

  6. Λοιπόν…η εκδήλωση ήταν απλά τέλεια!!!Η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αρχικά, ένωσε τους δρασίτες και τις δρασίτισσες όλων των ετών σε μια δοξολογητική ευχαριστία για όσα πέρασαν και μια μυστική δέηση προς τον Κύριο για όσα θα ακολουθήσουν.Έπειτα, η γιορτή στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., αν και πολύωρη, σε άλλους θύμισε και σε άλλους γνωστοποίησε γεγονότα και προσωπικότητες του παρελθόντος. Ένα ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα στο πλήθος των διαλέξεων ήταν οι χορωδίες, με αυτή του Β τμήματος να κλέβει την παράσταση…(όχι πως το Α τμήμα δεν ήταν καλό!)Ευχαριστούμε τον Πάναγαθο Θεό για αυτήν την ευλογημένη ευκαιρία και έπειτα εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης!
    Υ.Γ. Δεν ξεχνάμε την υπόσχεση για γεύμα στους φοιτητές!!!

    • Εγώ πάντως στα τραγούδια που αναρρίγησα και συγκινήθηκα ήταν η «Πορεία» απ’ τους φοιτητές και το «Θέλει η καρδιά ν’ αγαπάς» απ’ τις φοιτήτριες. Ένα μεγάλο μπράβο και στις 2 χορωδίες οι οποίες πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση! Επίσης, θερμές ευχαριστίες σ’ όσους προσευχήθηκαν για την εκδήλωση και σ’ όσους συνέβαλαν οικονομικά προκειμένου να βγει εις πέρας αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα!

  7. Αυτό που μ’ άρεσε στην εκδήλωση ήταν ο καταπληκτικός συνδυασμός απλότητας και ποιότητας. Αποδόθηκε στο κατά το δυνατόν άριστο, κρίνω, η τιμή στο γεγονός των 50 χρόνων χωρίς να γίνουν υπερβολές ή κάτι άλλο αταίριαστο στο όλο πνευματικό κλίμα.
    Ένα, ωστόσο, στοιχείο που αδικεί εμάς τους νεότερους είναι το ότι “δεν τα πιάναμε” όλα στο βαθμό που θα’ πρεπε. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, έχουμε ακουστά κάποια γεγονότα ή πρόσωπα, χωρίς να τα έχουμε ζήσει απο κοντά. Στο άκουσμα αυτών των γεγονότων ή προσώπων οι γύρω μεγαλύτεροι ξεσπούσαν σε δάκρυα νοσταλγώντας τις στιγμές εκείνες. Εμείς, παραμένοντας θεατές, απλά θαυμάζαμε και… για να πω και την αλήθεια, ζηλεύαμε κιόλας. Άλλωστε, τη Δράση ή τα χρόνια της Δράσης τα’ χουμε τόσο φρέσκα, δεν μας έλλειψε κάτι ή ξέρουμε πως μπορούμε να το ζήσουμε κάποια στιγμή του αύριο-μεθαύριο. Κάτι που για τους μεγαλύτερους ήταν ένας ακόμη καημός και νοσταλγία.
    Κάποια στιγμή, παρατήρησα πως όντως πλειοψηφούσαν οι μεγαλύτεροι. Όταν όμως εμφανίστηκε η χορωδία των κοριτσιών (73 + 2)!!! κατάλαβα που ήταν εξαφανισμένη (στα παρασκήνια) οι νέοι.
    Όλα καλα, λοιπόν!! Κάποια μέρη, ωστόσο, του προγράμματος, για τα οποία λόγω χρόνου δεν ήταν δυνατό να παρουσιαστούν όπως βάσει περιεχομένου τους άξιζε και έστω απο τον βεβιασμένο τρόπο που παρουσιάστηκαν καταλάβαμε ότι απαιτήθηκε ιδιαίτερος κόπος για την ετοιμασία τους, ορθά κρίθηκε να τα αναρτήσουμε για ενημέρωση και ωφέλεια όλων.
    Τώρα, μήπως η επόμενη εκδήλωση να μην είναι για τα επόμενα 50χρονα αλλά για 15-20χρονα μπας και τα προλάβουμε, πρώτα ο Θεός, περισσότεροι;;

  8. Η εκδήλωση ήταν απλά υπέροχη!!!Τα λόγια είναι λίγα και μόνο όποιος ήταν εκεί μπορεί να κατανοήσει αυτόν τον ενθουσιασμό.Ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας πρώτα το Θεό κι έπειτα όλους όσους κοπίασαν πολλέεεεες μέρες…
    Εγώ θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια σχόλια από τα παρασκήνια,όπως ειπώθηκαν την επόμενη ημέρα στους κύκλους μελέτης Αγ.γραφής σε μία επαρχιακή πόλη:

    ->Η οργάνωση ήταν τέλεια!Μπορέσαμε να διαχειριστούμε πολύ καλά το πλήθος του κόσμου.Επίσης πολύ καλή και η εξυπηρέτηση στα διάφορα τραπεζάκια!

    ->Παρά τη μεγάλη έκταση της εκδήλωσης(κάτι αναπόφευκτο για να λέμε την αλήθεια μιας και -όπως έχει ήδη ειπωθεί- δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν 50 χρόνια σε 2 ώρες) κοιτούσες γύρω σου κι έβλεπες πρόσωπα ήρεμα,πρόσωπα χαρούμενα,γεμάτα πληρότητα γι΄αυτό που ζούσαν εκείνη τη στιγμη.Αυτοί που μπορεί να κουράστηκαν ήταν οι φοιτητές,οι οποίοι και κουβαλούσαν την κούραση της προετοιμασίας αλλά και δεν γνώριζαν κάποια από τα πρόσωπα στα οποία γινόταν αναφορά.Οι μεγάλοι πάντως το καταευχαριστήθηκαν!

    ->”Κυκλοφορούσαμε με μια ανοιχτή αγκαλιά!Ήταν πραγματικά μια ευκαιρία πνευματικού αναβαπτισμού!Τόσο οι πνευματικές αυκαιρίες όσο και η μεταξύ μας συναναστροφή,η επανένωση μετά από πολλά χρόνια,έδωσε τόσο κουράγιο και χαρά!Μας έδωσε δύναμη!”

    ->”Όλες οι εισηγήσεις ήταν υπέροχες!Μας μετέφεραν πραγματικά στο παρελθόν ώστε να τα ξαναζήσουμε έστω και λίγο.Και η τελευταία εισήγηση έδωσε πλήρη εικόνα της σημερινής καταστάσεως.Ήταν πράγματα που έπρεπε οπωσδήποτε να ειπωθούν!Το ότι ο ομιλητής προσπαθούσε να βιαστεί δεν έφερε ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς όλος ο κόσμος είχε τεταμένη την προσοχή του.Βοήθησαν πολύ και οι διαφάνειες που προβάλονταν παράλληλα!”

    ->Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερρη εντύπωση είναι ότι όλοι περιμένουν πότε θα ανεβεί το οπτικοακουστικό υλικό στο internet!Έχουν υποσχεθεί μάλιστα να…”πέσει σύρμα”!(και μιλάμε για μεγάλες ηλικίες,έτσι; )

    Χρυσαυγή έμαθες για το γεύμα τελικά;Την Κυριακή μετά τους κύκλους θα ακολουθήσει μεγάλο τραπέζι στο εντευκτήριό μας!Να μην λείψει κανείς!

  9. Παντως αδιαμφησβητητα οι φοιτητες εκαναν για μια ακομη χρονια τη διαφορα χωρις αυτο να σημαινει οτι και η χορωδια των φοιτητριων δεν ηταν καλη και δουλεμενη. Απλα οι ανδρικες φωνες αποδιδουν καλυτερα τον παλμο και τη ζωντανια στο τραγουδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ