- Χριστιανική Φοιτητική Δράση - https://xfd.gr -

Πορίσματα από το 49ο Παιδαγωγικό Συνέδριο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ
«Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»
ΤΟΜΕΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΑΛ.ΣΒΩΛΟΥ 42-54621-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.2310-278980-223673

Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, Αλεξ. Σβώλου 42, το 49ο Παιδαγωγικό Συνέδριο του Συλλόγου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» με θέμα:

“Η μοναξιά του σημερινού παιδιού και η διαχείρισή της στην

εκπαιδευτική πραγματικότητα”

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν 500 περίπου σύνεδροι, γονείς και εκπαιδευτικοί, από τη Β. Ελλάδα και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  1. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα που καλλιεργεί την άρνηση του Θεού, αμφισβητεί την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, στερημένο από υψηλές παιδευτικές αξίες και εγκλωβισμένο στην επιδίωξη τεχνοκρατικής παιδείας, αδυνατεί να καλύψει τις εσώτερες αναζητήσεις των νέων, αφήνοντας τις ψυχές τους μετέωρες και κάτω από την οδυνηρή εμπειρία της μοναξιάς.
  2. Αλλά και μέσα στην οικογένεια η έλλειψη ξεκάθαρων ρόλων και στόχων από μέρους των μελών της οδηγεί σε κατάρρευση του ελληνικού οικογενειακού μοντέλου. Αποδέκτες ευαίσθητοι αυτής της καταστάσεως είναι κυρίως τα παιδιά, τα οποία οδηγούνται σταδιακά στην ατομική και κοινωνική απομόνωση, υποβοηθούμενα από τις σημερινές απρόσωπες διαπροσωπικές σχέσεις.
  3. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να δώσει βαρύτητα στα θέματα της ψυχικής υγείας των μαθητών με την κατάρτιση σχετικών προληπτικών προγραμμάτων. Συγχρόνως κρίνεται άμεση και επιτακτική η στήριξη και προώθηση των ανθρωπιστικών μαθημάτων και μάλιστα των Θρησκευτικών, καθώς και η επανασύσταση του θεσμού της προαιρετικής εξομολογήσεως στα σχολεία προκειμένου να στηριχθούν οι κλονισμένες και έντονα ταλαιπωρημένες από το αίσθημα της μοναξιάς ψυχές των μαθητών.
  4. Στο οικογενειακό επίπεδο αναγκαία κρίνεται η παροχή συναισθηματικής πληρότητας στα παιδιά, η προσφορά προτύπων αγάπης και δημιουργικότητας και η ενστάλαξη της ελπίδας. Όλα αυτά θα δώσουν στα παιδιά την απαραίτητη πνευματική θωράκιση προκειμένου να αναπτύξουν υγιή κοινωνικότητα.
  5. Η δραστηριοποίηση μέσα στο χώρο της κοινωνίας και της Εκκλησίας, η εμφύσηση του οράματος μιας δημιουργικής ζωής εμπνευσμένης από την προοπτική της αιωνιότητας, η αναζήτηση και προσφορά του μοναδικού αιώνιου προτύπου της θυσίας και της αγάπης, του Κυρίου Ιησού Χριστού, αποτελούν τα εχέγγυα μιας φωτεινής προοπτικής και πορείας του ευάλωτου στη νοσηρή μοναχικότητα σημερινού παιδιού. Είναι το καινούργιο βλέμμα στο παρόν για το μέλλον.

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου